latinica  ћирилица
24/01/2018 |  12:46 ⇒ 19:35 | Аутор: РТРС

Економско-социјални савјет о запошљавању у овој години (ВИДЕО)

У Бањалуци је одржана сједница Економско-социјалног савјета Републике Српске, на којој је разматран акциони план запошљавања Српске за ову годину и извјештај о раду овог тијела за прошлу годину.
Економско социјални савјет - Фото: РТРС
Економско социјални савјетФото: РТРС

Годишњи план запошљавања за ову годину доставило је Министарство рада и борачко-инвалидске заштите Српске.

- Чињеница је да у овом тренутку имамо велики одлазак из РС због тражења веће зараде и бољег запослења, рекла је Ранка Мишић, предсједница Економско-социјалног савјета.

Додала је да Документ акциони план запошљавања Српске за ову годину мора садржавати и податке о издвојеним износима са именима фирми којима је из средстава Завода за запошљавање финансирано ново запошљавање.

Постоје и фирме, истакла је Мишићева, које користе подстицаје за запошљавање и константно запошљавају, али не задржавају раднике.

Нагласила је да Синдикат тражи уједначавање износа за раднике који буду проглашени технолошким вишком за вријеме незапослености, у складу са окружењем па и Федерацијом БиХ.

- Радник који је проглашен технолошким вишком данас постаје гола сиротиња јер му Завод за запошљавање не омогућује ни минималан износ како би преживио, истакла је предсједница Економско-социјалног савјета.

Састанку Савјета присуствовао је и директор Завода за запошљавање Републике Српске.

Синдикат мисли да је Акциони план за запошљавање у овој години требао проћи расправу социјалних партнера па тек онда доћи на сједницу Економско-социјалног савјета, али то са овим документом, истакла је Мишићева, није био случај.

Драгутин Шкребић предсједник Уније удружења послодаваца Републике Српске, истакао је да постоје заједнички ставови у вези са акционим планом послодаваца и синдиката.

Замјерка Синдиката у вези са процедуром, сматра Шкребић, не стоји, јер се данас расправља о нацрту акционог плана, а на основу данашњих закључака направиће се приједлог у Влади.

Сагласан је да накнада за вријме незапослености у Српској треба бити већа, те да радник који остане без посла не би требало да буде социјални случај.

С друге стране, сматра, да су данас много бољи услови за повећање накнаде, јер је, истиче и мање предузећа која пропадају и масовно отпуштају раднике.

Када је ријеч о акционом плану, највећа примједба послодаваца је да се да накнада за већ извршено запошљавање, тачније да надлежне институције као једини мјеродаван фактор користе информацију из Пореске управе на основу које би, по броју залослених, фирмама које стичу услове, били омогућени стимуланси за залошљавање нових радника.

Став Уније удружења послодава је да подржавају запошљавање дјеце породица погинулих бораца, и сматрају да она требају имати приоритет.

Економско- социјални савјет данас је разговарао о нацрту акционог плана, а на основу њихових закључака биће формиран приједлог о којем ће се на Економско - социјалном савјету раправљати.

Захтјев савеза синдиката је да рок примања накнаде буде продужен на 24 мјесеца умјесто тренутних 12, да износи 50% просјечне плате. Сада је то 250 КМ и повећава се у складу са годинама стажа.

План за запошљавање нових радника предвиђа износ од нешто више од 14 милиона КМ.

М.Вујиновић/РТРС