latinica  ћирилица
24/01/2018 |  13:09 ⇒ 13:13 | Аутор: РТРС

Гњатић: Уједначити коефицијенте за обрачун плата

Предсједник Синдиката образовања, науке и културе Републике Српске Драган Гњатић рекао је да је потребно што прије уједначити коефицијенте за обрачун плата запослених у просвјети и култури са осталим буџетским корисницима.
Бањалука, синдикат образовања, Гњатић - Фото: СРНА
Бањалука, синдикат образовања, ГњатићФото: СРНА

Гњатић је истакао да су Влада и Савез синдиката Српске потписали меморандум о заједничким мјерама за наредни период у коме пише да ће доћи до уједначавања коефицијената, а у том смјеру сачињен је и акциони план.

Он је рекао да ово уједначавање траже практично 10 година и да су коефицијенти за просвјетаре девет, девет и по и десет, искључујући руководећа мјеста, док код осталих буџетских корисника почињу од 13, па навише.

"То је неправда коју у наредном периоду треба исправити", казао је Гњатић новинарима.

Он је најавио да ће у наредних седам, осам дана овај синдикат преговарати о томе са министром просвјете и културе и надлежним органима. "Надамо се да ће ти преговори уродити плодом", наводи је Гњатић.

Он је најавио да ће бити преговарано и о одлуци Уставног суда Републике Српске о неуставности и незаконитости одредаба-упутстава о накнади за превоз запослених у просвјети и култури.

"Тражимо да што прије почне њено провођење, као и модел да радници буду обештећени и да се ове накнаде исплаћују у пуном износу. Надамо се да ћемо и у тим преговорима доћи до добрих рјешења и да убудуће нико неће радити незаконите ствари", оцијенио је Гњатић.

Он је рекао да се средства за поменуто обештећење, али и рјешавање проблема уједначавања коефицијената, могу обезбиједити кроз ребаланс буџета Српске, ако се то буде жељело.

"Зависно од резултата преговора, органи Синдиката ће донијети адекватне мјере ако се нашим захтјевима не удовољи. То могу бити различити облици синдикалне борбе, али за сада у први план стављамо преговоре", истакао је Гњатић.

Конференцији за новинаре у Дому синдиката присуствовали су предсједник Одбора синдиката образовања науке и културе регије Градишка Гога Радић и члан републичког одбора овог синдиката из регије Бањалука Драгиша Илисић.

Извор: СРНА