latinica  ћирилица
24/01/2018 |  16:27 | Аутор: РТРС

Седам важних информација за правилно постављање дијагнозе

Да би љекар могао да пропише све потребне прегледе, лијекове и да постави правилну дијагнозу, мора од пацијента да добије важне информације о његовом здравственом стању.

Због тога, ове информације никада не би требало да сакривате од доктора.

1. Исхрана

Када дођемо на преглед код љекара обично осјетимо кривицу због нездраве исхране. Понекад због тога доктору не желимо да откријемо каква је заправо ваша исхрана, него говоримо да се хранимо здравије.

Са друге стране, понекад не желимо да признамо да смо на ригорозној дијети или да се преједамо. Све то су информације од велике важности, које бисмо морали да откријемо љекару.

2. Употреба лијекова

Неки људи често користе разне лијекове без знања доктора или се не придржавају прописаног начина узимања лијекова. Све то утиче на њихово лијечење, а може да утиче и на резултате анализе крви.

Зато на сваком прегледу љекару треба тачно навести које лијекове користите. Наравно, треба навести и све оне лијекове које купујете без рецепта.

3. Пушење

Немојте да кријете колико стварно пушите, било да је у питању једна кутија дневно или недјељно. Без обзира на количину, обавезно доктору признајте колико цигарета заиста конзумирате.

Управо је пушење навика о којој пацијенти највише лажу љекаре.

4. Алкохол

Као и цигарете, и алкохол је опасан по здравље. Утиче на један од најважнијих органа - јетру. Информација о количини алкохола коју конзумирате може бити веома важна за постављање правилне дијагнозе.

5. Суплементи и љековито биље

Ако користите додатке исхрани, витамине или љековито биље, реците то свом доктору. Када одређени лијекови дођу у додир са тим додацима, њихова ефикасност се може поништити или појачати, што није добро по ваше здравље.

6. Сексуални живот

Непријатно је одговарати на питања о сексуалном животу јер је то интимна ствар, али информације о томе какву заштиту користите и да ли сте имали неку полно преносиву болест могу бити важне за прописивање потребних анализа и прегледа.

7. Ментално здравље

Када вас љекар пита како се осјећате, немојте да скривате своје право стање и емоције. Оне могу да буду манифестација неких физичких проблема.

Многи не знају да болесна штитна жлијезда може да проузрокује напад панике и анксиозност. Искрен разговор са доктором само може да помогне. Зато говорите истину.

Извор: Б92