latinica  ћирилица
25/01/2018 |  13:06 | Аутор: РТРС

Колико је ефикасна протеинска дијета?

Протеинска исхрана се већ неколико година налази на листи најпопуларнијих дијета за мршављење. Ипак, да ли је заиста она толико дјелотоворна?

Познато је да протеин даје дужи осјећај ситости, те спречава преједање. Успорава апсорпцију шећера, због чега смањује потребу за слаткишима и додатно утиче на раст мишића.

Ипак, недавне студије су показале да постоји друга страна протеинске исхране, а која се односи на превелики унос протеина.

Прије неколико година, једна студија је показала да одрасли чија се исхрана заснивала на више од 20 одсто протеина добили су повећање тјелесне масе - 10 одсто од своје тежине тијела. Упоредо, превелик унос протеина је повећао ризик настанка срчаних болести и повишеног нивоа холестерола.

- Сувишне калорије које добијете из превелике дозе протеина, ваше тијело може да претвори у масти. Све што је сувишно може бити лоше по ваше задравље, па је најбоље да се држите балансиране исхране - рекла је др Алиса Бунс.

Алиса објашњава да је важно одредити горњу границу уноса, тако што ћете провјеравати унос намирница током дана.

- За губљење тежине је боље да имате пилетину или рибу за вечеру, него намирнице које садрже много угљених хидрата и масти. Само будите сигурни да на вашем столу буде заступљена разноврсна храна- из свих група намирница и да не уносите превише калорија - истакла је.

У разговору је открила да они који желе да смршају на здрав начин треба да се окрену протеину. Само запамтите да на вашем столу треба да се нађу и друге групе намирнице. Направите протеински смути, једите лосос или црвено месо, пијте млијеко, али у своју исхрану уведите довољно угљених хидрата и скроба.

Било да желите да добијете мишићну масу или губите килограме, важно је да се држите балансиране исхране. Превише или премало нечега може бити лоше по ваше здравље.

Извор: Б92