latinica  ћирилица
26/01/2018 |  09:10 | Аутор: РТРС

И једна цигарета дневно штети здрављу

Британски стручњаци открили су да је ризик од срчаног и можданог удара код људи који пуше само једну цигарету дневно тек упола мањи у односу на особе које попуше 20 цигарета на дан.
Пушење (илустрација)      Фото: Thinkstock -
Пушење (илустрација) Фото: Thinkstock

Истраживачи са Института за истраживање рака на Лондонском глобалном универзитету и научници са Универзитетског колеџа у Лондону установили су да људи који пуше једну цигарету дневно имају за 46 одсто мањи ризик од инфаркта у односу на људе који пуше 20 цигарета, док је ризик од можданог удара за 41 одсто мањи у односу на пушаче који конзумирају 20 цигарета дневно.

Само једна цигарета дневно повећава ризик од настанка коронарних болести за 48 одсто у односу на непушаче, при чему је код жена ризик од настанка срчаног удара више него удвостручен у односу на жене непушаче.

- Не постоји безбједан ниво пушења када су у питању кардиоваскуларне болести. Уколико желе да сачувају здравље, пушачи би у потпуности требало да престану да пуше, а не да смање број цигарета - рекао је професор Алан Хаксоу, водећи научник истраживања.

Они који пуше само једну цигарету дневно претпостављају да тиме ризик од појаве здравствених проблема своде на минимум. То је тачно једино у случају рака плућа, гдје постоји 95 одсто мањи ризик од настанка ове болести у односу на људе који пуше 20 цигарета дневно.

Извор: Б92