latinica  ћирилица
26/01/2018 |  14:10 ⇒ 21:07 | Аутор: РТРС

Отворена прва учионица за учење кинеског језика у Српској (ФОТО/ВИДЕО)

У Основној школи „Свети Сава“ у Источном Сарајеву данас је отворена прва учионица за учење кинеског језика у Републици Српској. Ријеч је о почетку значајног пројекта који ће бити велики корак ка зближавању народа РС и Кине, истакла је премијерка Жељка Цвијановић која је, заједно са кинеском амбасадорком у БиХ Чен Бо, открила плочу испред учионице за кинески језик.
Источно Ново Сарајево, школство, Цвијановић - Фото: СРНА
Источно Ново Сарајево, школство, ЦвијановићФото: СРНА

Ученици Основне школе „Свети Сава“ итекако су заинтерсеовани за учење кинсеког језика. У првом анкетном кругу пријавило их се 142, а интерес је из дана у дан све већи.

Ања Фуртула, ученица 8. разреда истиче да је кинески језик одабрала зато што јој се свиђа култура кинеског народа.

-Вољела бих отићи у Кину. Језик је наизглед мало тежак и њихово писмо је компликовано, али надам се да ћу га савладати - каже Ања.

Источно Ново Сарајево, школство, Цвијановић

Велика заинтересованост говори да бити и више од двије планиране групе за учење кинеског језика, које би требало да почне у што скоријем року.

-Док Министарство просвјете и културе и Републички педагошки завод заједно са амбасадом Кине договоре те техничке детаље око лектора и предавача који ће нам стићи из Кине, катедра за кинески језик Филозофски факултет Источно Сарајево ће бити укључена - истиче Данијела Мрда, директор Основне школе „Свети Сава“.

Према њеним ријечима, у овај пројекат биће укључена и Катедра за кинески језик Филозофског факултета на Палама Универзитета у Источном Сарајеву.

Источно Ново Сарајево, школство, Цвијановић

Амбасада Кине, чијом донацијом од 13.000 КМ је и опремљен кабинет за учење кинеског језика, наставиће подржавати пројекат како би професори што прије стигли из Кине.

-Радује ме што влада велико интересовање међу дјецом у Српској за учење кинеског језика и упознавање са кинеском културом. Хвала Влади Републике Српске, Источном Новом Сарајеву и ОШ Свети Сава - рекао је амбасадор Кине у БиХ Тон-Чен Бо.

Уз активности које постоје на релацији Српска – Кина, а које се односе на инвестирање у различитим областима, укључујући здравство, саобраћајну инфраструктуру и енергетику, прилично се зашло и у сферу културе и образовања, без које нема изградње правих односа са разумијевањем, истакла је премијерка Српске Жељка Цвијановић.

Источно Ново Сарајево, школство, Цвијановић

-Мислим да је то велика одскочна даска за будућност, да ми производимо полако своје кадрове, исто тако да запошљавамо оне који већ завршавају студије или су завршили студије кинског језика, али и да добијамо професоре из Кине који ће долазити овдје. То је претпоставка за неке будуће и снажније економске односе и боље разумијевање - истакла је Цвијановић.

Млади воле изазове и ово представља изазов, јер се излази из устаљене шеме учења страних језика на овим просторима, истакла је Цвијановићева, додавши да ће свакој школи у којој буде присутно интересовање бити омогућени овакви програми.