latinica  ћирилица
28/01/2018 |  11:21 ⇒ 12:34 | Аутор: РТРС

Узгајивачи свиња у Српској траже повећање подстицаја (ВИДЕО)

Узгајивачи свиња у Републици Српској, траже повећање подстицаја за ову производњу. Сматрају да је прошлогодишња премија од 30 марака за једну утовљену свињу, која ће бити исплаћена сљедеће седмице, прениска и траже повећање на 60 марака, а за крмаче прасилице са 70 на 150 марака.
Узгој свиња - Фото: РТРС
Узгој свињаФото: РТРС

Да би се спријечила нелојална конкуренција унутар БиХ, износ премије у Српској требало би да буде изједначен са премијом у Федерацији БиХ и Дистрикту Брчко, сматрају пољопривредници. Они истичу да су подстицаји Дистрикту Брчко 70 марака по товном грлу у Федерацији 60, док је за крмаче у Српској 30 КМ.

Узгајивачи свиња кажу да без веће премије не могу бити конкурентни на тржишту, нити њихова производња може бити исплатива, па брину да би се могла и угасити. Поред повећања премија за ову годину, Савез удружења пољопривредних произвођача инсистира на повећању укупног аграрног буџета на 100 милиона марака, односно законских шест одсто укупног републичког буџета.

- Пољопривредни сектор у Српској пуни буџет до 9 до 11 процената. Ако то значи да смо главни носиоци, сматрамо да би требало и да учествујемо у доношењу и креирању аграрног буџета, да се уваже наши статови по питању његове висине - исзиче Стојан Маринковић, предсједник Савеза дружења пољопривредних произвођача Српске.

Када се заврше консултације о Правилнику о подстицајима за ову годину, Министарство пољопривреде шумарства и водопривреде огласиће се о захтјевима за повећање премија. Када је ријеч о узгоју свиња, истичу у ресорном министарству, подстицаји су већ знатно расли - задње три године подстицај је повећан за 100 одсто , док је 2015. подстицај по товној свињи био 15 марака.

Ресорно министарство је тражило од Савјета министара БиХ мјере заштите за домаће тржиште међу којима је и сезонско временски одређено заустављање увоза. Ипак , стално се повећава увоз меса свиња у БиХ , а занимљиво је да истовремено расте и производња. Прошле године у Српској је произведено 51.000 товљеника.