X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
29/01/2018 |  13:24 | Извор: РТРС

Спектакл на небу након 36 година: Зашто је 31. јануар посебан?

Редак астрономски догађај - "супер плави крвави Месец" - биће видљив у сриједу, након 36 година, с неких дијелова Земље.
Астрономски догађај - "крвави Мјесец" (Фото: Thinstock) -
Астрономски догађај - "крвави Мјесец" (Фото: Thinstock)

Догађај изазива велико узбуђење јер ће 31. јануара спојити три необичне лунарне појаве: супермјесец, плави Мјесец и потпуно помрачење Мјесеца.

Нажалост, Европа није међу мјестима с којих ће овај риједак догађај бити видљив. У њему ће уживати људи у Сјеверној Америци, Азији, на Блиском истоку, у Русији и Аустралији.

"То је риједак астрономски триплет", рекао је Кели Бити, уредник часописа Скy анд Телесцопе, преноси Хина.

Ова појава се јавља сваке двије године и осам мјесеци. Супермјесец се јавља када је Мјесец најближи Земљи у својој орбити. У тој тачки, названој перигеј, Месец изгледа 14 одсто већи и 30 одсто сјајнији. Те двије појаве нису толико ријетке, али у комбинацији са истовременим помрачењем Месеца није их било 36 година.

Током помрачења Месец ће склизнути у Земљину сјенку, а бели диск ће поступно попримити наранчасту или црвену боју. Тако ће 'плави' Мјесец постати "крвав".

Поравнање Сунца, Мјесеца и Земље трајаће сат и 16 минута. У западном дијелу САД-а и Канаде биће видљиво пријје зоре, а на Блиском истоку, у источној Русији, у Аустралији и на Новом Зеланду увече, кад Месец излази.

Супротно од помрачења Сунца, посматрење Мјесеца се може посматрати голим оком.

"Било је многих супермјесеца и помрачења, али ретко је да се то догоди са Плавим мјесецом", каже професор физике и астрономије на универзитету Дејтона Бичу.

"Поравнање тих три циклуса, то је чудо које треба погледати", рекао је.

То се последњи пут догодило 30. децембра 1982. и тада било видљиво у Европи, Африци и западној Азији.

Извор: Б93, Радио Сарајево