latinica  ћирилица
29/01/2018 |  13:27 | Аутор: РТРС

Злато откривено у олупини из бродолома 1857. иде на продају

Златне полуге, златници и златна прашина вриједни више од 50 милиона долара, највеће изгубљено благо у историји САД које је лежало на дну океана више од 150 година, ускоро ће бити изложено и стављено на продају у Калифорнији.
Злато - Фото: РТРС
ЗлатоФото: РТРС

Златни товар од 3.100 златника, 45 златних полуга и 36 килограма златне прашине, откривен 1988. године у олупини пароброда "С.С. Централна Америка", тренутно се налази у импровизованој лабораторији јужно од Лос Анђелеса, преноси агенција АП.

Ово благо се деценијама чишти ручно од рђе и прљавштине које су се накупиле на новчићима и полугама док су лежали на дубини од 2.134 метра испод површине мора, како би заблистали пуним сјајем уочи првог јавног представљања сљедећег мјесеца.

Пароброд "Централна Америка" носио је вриједан плен "Калифорнијске златне грознице" када је у 1857. године потонуо под налетом урагана недалеко од обале Јужне Каролине.

У бродолому се удавило 425 људи и потонуле су хиљаде фунти калифорнијског злата, што је довело до економске панике. Благо ће бити јавно изложено у Конгресном центру у Лонг Бичу, јужно од Лос Анђелеса, у фебруару.

Све злато ће бити дато на продају, а како се процјењује, и најмањи златник би могао да достигне цијену од милион долара захваљујући комбинацији фактора раритета и историје која стоји иза њега, изјавио је Двајт Манлеј, менаџер у компанији "Калифорнија Голд Маркетинг Груп" која организује излагање и аукцију.

Извор: Б92, Танјуг