latinica  ћирилица
31/01/2018 |  16:26 ⇒ 16:35 | Аутор: РТРС

Руски психолог савјетује како да избјегнете сваку свађу

Александар Свијаш је руски психолог који је постао познат захваљујући својим књигама о томе како савладати основне вјештине живљења и односа с људима.
Свађа (Фото: Shutterstock) -
Свађа (Фото: Shutterstock)

Конфликт и начини за његово рјешавање честа су тема овог стручњака за људску психу.

Тако је у једном од својих дјела понудио методу за коју тврди да скоро у свакој ситуацији може да нам помогне да избјегнемо свађу са неким ко ју је започео.

Метод се састоји из два корака:

1. Анализа узрока

Ако неко жели да се свађа с тобом, значи да му је од тебе нешто потребно. Напад је често наш подсвјесни начин да прикријемо дубљи узрок незадовољства. Зато се увијек прво запитај о чему се заправо ради, шта неко заиста очекује од тебе у одређеној ситуацији. У питању могу бити недостатак (само)поштовања, повјерења, љубави, топлине и пажње, страх од нечега&хеллип;

2. Смирите себе

Кључ је у томе да не одговараш на провокације. Дај све од себе да се понашаш нормално и да јасно ставиш до знања да не желиш да се свађаш. С друге стране, јако је битно да за своју смиреност не очекујеш неку посебну захвалност од особе која је покушала да започне конфликт.

Нека ти буде довољно то што сте сви на миран начин добили оно што вам треба - он/а позитивне вибрације, ти мир.

Напомена: Овај метод никако се не односи на случајеве насиља и злостављања у породици/односу гдје одмах треба и физички дјеловати (законски ако треба) и отићи.

Извор: Спутњик