latinica  ћирилица
01/02/2018 |  07:45 ⇒ 08:12 | Аутор: РТРС

Усвојено увођење јединственог броја 112 на нивоу БиХ

Представнички дом усвојио је, у првом читању и у скраћеном поступку, Приједлог закона о допунама Закона о комуникацијама којим је предвиђено увођење јединственог броја 112 на нивоу БиХ за хитне ситуације.
ПД Парламентарне скупштине  БиХ - Фото: РТС
ПД Парламентарне скупштине БиХФото: РТС

У току расправе против усвајања овог закона били су посланици СНСД-а јер су сматрали да се њиме преноси надлежност са ентитета на БиХ.

У другом читању су усвојени Приједлог закона о измјени Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о ваздухопловству БиХ.

Није усвојено негативно мишљење Комисије за финансије и буџет Представничког дома о Приједлогу закона о допунама Закона о платама и другим накнадама у судским и тужилачким институцијама на нивоу БиХ, чиме се законодавни поступак обуставља.

Утврђен је нови рок за достављање мишљења Уставноправне комисије о Приједлогу закона о спречавању сукоба интереса у институцијама БиХ у првом читању.

Није усвојено негативно мишљење Заједничке комисије за одбрану и безбједност о Приједлог закона о измјени и допунама Закона о независним и надзорним тијелима полицијске структуре БиХ и затражено да Комисија достави ново мишљење.

Усвојени су извјештаји Заједничке комисије оба дома за постизање идентичног текста Закона о измјени и допунама Закона о заштити и добробити животиња и Закона о основама безбједности саобраћаја на путевима у БиХ.

Усвојен је Приједлог оквирног документа стратешког плана руралног развоја БиХ од 2018. до 2021. године.

Примљен је к знању материјал Дирекције за европске интеграције БиХ - информација о напретку у процесу испуњавања услова БиХ на европском путу и извјештај о реализовању Акционог плана за реализацију припритета из извјештаја о БиХ за 2016. годину за период јануар – јуни 2017.

Примљен к знању Годишњи план обуке и вјежби припадника и јединица Оружаних снага БиХ у иностранству за 2018. годину.

Дата је сагласност за ратификацију Споразума о зајму и пројекту између КФВ-а и БиХ, коју представља Министарство финансија и трезора БиХ /зајмопримац/, Републике Српске, коју представља Министарство финансија, и Електропривреде Републике Српске /агенција за реализацију пројекта/ за износ од 60 милиона евра – вјетропарк Хргуд.

Усвојен је закључак, који је предложила предсједавајућа Клуба посланика СДС-а Александра Пандуревић, да Министарство цивилних послова БиХ Представничком дому достави све информације о покушајима јавних набавки пасоша од 2015. године до данас и евентуалним судским процесима поводом тога.

Усвојен је материјал са ознаком "повјерљиво".

Гласањем о свим тачкама дневном реда завршена је сједница, а наредна је планирана за 20. фебруар.

Извор: СРНА