latinica  ћирилица
01/02/2018 |  15:34 ⇒ 18:33 | Аутор: РТРС

Требињски Водовод први у БиХ има уређај за откривање кварова (ВИДЕО)

Предузеће Водовод Требиње набавило је савремени уређај за откривање кварова. Опрема вриједна 60.000 марака допринијеће знатном смањењу губитака на водоводној мрежи.
Уређај за откривање кварова на водоводној мрежи - Фото: РТРС
Уређај за откривање кварова на водоводној мрежиФото: РТРС

Само у другој половини јануара откако употребљавају нову опрему, радници Водовода утврдили су више од десет кварова. Уз нови уређај, тврде, и грађани ће имати квалитетније водоснабдијевање.

Инжењер Бојан Вулић појаснио је да се на основу сензора детектују губици и затим шаље сигнале у базу података. Истакао је да су у Водоводу увјерени да ће им ова опрема омогућити да поуздано открију кварове и потпуно смање губитке воде.

Уз нову опрему којом се дневно може прегледати до два километра водоводне мреже, кварови на систему биће рјешавани брже и ефикасније. На овај начин, кажу у Водоводу, у великој мјери биће смањени губици воде који су били огромни.

Директор Водовод Спасоје Радовић каже да је ова опрема приликом ископавања, чак и на дубини од скоро три метра, детектовала пуцање цијеви и губитак у мрежи, због чега су веома задовољни њеном учинковитошћу. Додао је да ће наставити с набавком савремене опреме за рад.

Тебињски Водовод је прво предузеће у Српској и БиХ које је набавило овакву опрему, а коју користе и најразвијеније европске земље.