latinica  ћирилица
02/02/2018 |  19:30 ⇒ 20:13 | Аутор: РТРС

Која ће валута доминирати у трговини нафтом? (ВИДЕО)

Нафтна индустрија у свијету долар користи за одређивање цијена својих производа. Пријетњу за монопол Америке ствара Кина, која тежи да направи велики корак и зада ударац свјетској доминацији америчке валуте. Трговање нафтом на Шангајској енергетској берзи у јуанима-почетак је идеје која, буде ли шире прихваћена, значи корак ка оспоравању статуса америчког долара, као најснажније свјетске валуте.
Трговина нафтом - Фото: РТРС
Трговина нафтомФото: РТРС

Долар или јуан-која ће валута у будућности доминирати у трговини нафтом? С обзиром на то да је Кина највећи свјетски увозник, Пекинг сматра логичним да кинеска валута вреднује најважнију робу глобалне економије.

Одступање од долара стратешки је приоритет за земље, попут Кине и Русије, које имају за циљ да смање зависност од америчке валуте, кроз ограничавање изложености америчком валутном ризику и америчким санкцијама.

Стручњаци кажу-оваква иницијатива зависиће и од земаља извозника нафте, попут Саудијске Арабије.

"Кина може себи дозволити тај луксуз ако хоће да јачају своју валуту, да је претвори у конвертибилну валуту, да каже да ће да купује нафту и друге робе плаћајући својом валутом. Питање је како ће се то односити на неке друге земље", рекла је Јелица Путниковић, експерт за енергетику и уредник економског часописа "Балкан магазин".

Економисти ипак с опрезом говоре о овој теми. Зближавање Кине и Русије са великим азијским и блискоисточним економијама не значи да ће долар одмах изгубити позицију резервне валуте у свијету. Овај покушај, сматају, потенцијално је добро рјешење за конкуренције међу валутама.

"Са позиције купца нафтних деривата, односно корпорације, треба имати у виду да то нису националне корпорације већ приватне. Они ће подржати сваку иницијативу која њима омогућава да под бољим условима дођу до одређеног деривата. С друге стране, сви послови и планови се уговарају у доларима. Тако да ту иницијативу видим као могући отклон од долара у смислу дедоларизације Америке која има резерву у свјетској валути", истиче Милош Грујић, економиста и члан Удружења економиста "СВОТ".

За трговину у петро-јуанима посебно су заинтересоване Русија и Венецуела која има највеће резерве нафте у свијету.

Док Трампова администрација води бригу због огромног дефицита који САД има у трговини са Кином, трговина нафтом на Шангајској берзи у јуанима, за Кину је битан сегмент пројекта "Један појас, један пут".

"Очигледно је та најава да ће Кина почети да нафту плаћа својом валутом уствари сигнал да једноставно Кинези неће трпјети да им неко из Вашингтона командује колико њихова валута да вриједи", казала је Јелица Путниковић, експерт за енергетику и уредник економског часописа "Балкан магазин".

Сличне иницијативе свијет је већ гледао намјерама Садама Хусеина за продајом ирачке нафте у еврима, или намјери Гадафија за основање панафричког златног динара.

Овакве идеје нису прошле славно, па је право питање да ли ће и како Кина подијелити свјетски економски утицај. Струка каже-просјечан грађанин малих земаља, попут нас, може само нијемо посматрати битку великих сила, и прижељкивати што нижу цијену нафте.