latinica  ћирилица
03/02/2018 |  08:33 ⇒ 17:34 | Аутор: РТРС

Због снијега отежан саобраћај; У Крупи на Уни саниран дио кварова

На подручју Крајине због сњежних падавина саобраћај се одвија отежано, посебно на путним правцима Котор Варош-Теслић преко Борја, Мркоњић Град-Гламоч преко Млиништа, Шипово-Ново Село, Кола-Чађавица и Карановац-Кнежево-Турбе, саопштено је из Ауто-мото савеза Републике Српске.
Снијег - Фото: СРНА
СнијегФото: СРНА

Екипе Електродистрибуције Нови Град отклониле су данас дио кварова на далеководима, а да су без напона и даље комплетни далеководи Сводна и Блатна, рекао је Срни технички руководилац Зоран Плавшић.

"На далеководу Добрљин још су без напона правци Бујићи, Жуљевица, Деветаци, Прусци и Куљани. На далеководу жељезничка станица ван напона су насеља Бојишта, Мешиновац и Туњица 2. Далековод Костајница под напоном је до Грдановца", навео је Плавшић.

Он је истакао да све дежурне екипе од јутрос раде на санацији кварова и да је влажан снијег покидао ужад.

Јутрос су сва сеоска подручја у Новом Граду била без електричне енергије и комплетно подручје општине Крупа на Уни.

У локалном Центру за обавјештавање кажу да је у току чишћење регионалних, магистралних и локалних категорисаних путева али да на коловозима има влажног снијега.

Сви путеви на подручју града Бањалука су проходни упркос обилним сњежним падавинама, саопштено је из градског Одјељења за саобраћај и путеве. Према посљедњим подацима, прекида саобраћаја није било ни на једној саобраћајници на подручју града, а мањи проблеми забиљежени су на путном правцу према Пискавици и селу Страњани.

Из градског Одјељења напомињу да су путне службе од раних јутарњих часова на терену да би обезбиједиле несметано функционисање саобраћаја.

Начелник Одјељења Славиша Сандић рекао је да су на терену машине свих шест извођача са којима град има склопљене уговоре за зимско одржавање путева, те да је приоритет чишћење саобраћајница по којима функционишу линије градског превоза, док су сви остали путеви у другој категорији.

"Градске службе предузимају све што је у нашој моћи да сабраћајнице у потпуности очистимо и омогућимо несметано функционисање саобраћаја, док су грађани дужни да чисте снијег испред својих стамбених зграда, пословних простора и кућа", нагласио је Сандић.

Према његовим ријечима, град је за ову сезону обезбиједио 2.500 тона соли и 15.000 кубика абразивног материјала за посипање саобраћајница.

Радослав Чубриловић, руководилац одржавања путева на сеоском подручју гдје је ангажована зимска служба "Еко-еуро тима", рекао је Срни да су проходни приоритетни путеви на подручју Стричића, Крупе и Рекавица, да су све екипе на терену.

Према његовим ријечима, на подручју Стричића висина сњежног покривача је двадесетак центиметара.

Чубриловић је додао да снијег пада интензивно, али да нема посебних проблема.

Дежурни метеоролог Хидриметеоролошког завода Републике Српске Драшко Рудан рекао је Срни да је висина снијега у Бањалуци јутрос у 8.00 часова била 11 центиметара.

"Снијег ће падати током дана с тим што ће јењавати, неће бити умјереног интензитета као сада", рекао је Рудан и додао да се престанак падавина очекује сутра.

Он је истакао да ће снијег падати у цијелој Републици Српској, с тим што ће кише бити на истоку и у нижим предјелима, као и у Херцеговини.

Рудан је навео да је, према мјерењима у 7.00 часова, највише снијега пало у Крупи на Уни гдје је висина сњежног покривача 20 центиметара, на Мраковици 15 центиметара, Приједору и Новом Граду 10 центиметара.

Он је напоменуо да су на подручју Херцеговине пале велике количине кише, посебно у Гацку гдје је у протекла 24 часа пало 137 литара по метру квадратном.

У Федерацији БиХ нове сњежне падавине отежавају саобраћај на магистралним путевима Бихаћ-Босански Петровац-Кључ, Босански Петровац-Дрвар и Бихаћ-Велика Кладуша.

Обилне сњежне падавине на подручју Унско-санског кантона оставиле су без струје комплетно подручје општине Велика Кладуша и велики дио Цазина и Бужима.У кантоналној Цивилној заштити кажу да је од јутрос од 6.00 часова општина Велика Кладуша без струје.

У Бихаћу је јутрос у 6.00 часова измјерено 25 центиметара снијега, али с обзиром на то да није престајао да пада његова висина је између 30 и 40 центиметара. Још већи снијег нападао је на подручју Босанског Петровца, Цазина, Бужима и Велике Кладуше, наводи портал "Кликс".

Из АМС истичу да екипе путних служби врше чишћење и посипање свих критичних дионица.

У осталим крајевима саобраћај се јутрос одвија по претежно мокрим и клизавим коловозима.

Магла мјестимично смањује видљивост у котлинама и дуж ријечних токова, а на свим дионицама у усјецима и поред камених косина учестали су одрони, посебно на путу Мостар-Јабланица-Сарајево.

На путевима на којима се изводе санациони радови саобраћај регулише привремена сигнализација чије је поштивање обавезно.

На магистралном путу Клашнице један-Прњавор измијењен је режим одвијања саобраћаја због укључивања и искључивања механизације која је ангажована на изградњи аутопута Бањалука-Добој. За вријеме извођења радова саобраћај регулише привремена саобраћајна сигнализација.

На истој дионици магистраног пута у мјесту Хрваћани, на укрштању магистралног пута са ауто-путем у зони вијадукта Црквиште, због изградње будућег ауто-пута, обустављен је саобраћај и преусмјерен на привремену обилазницу у непосредној близини.

И даље је на снази обустава саобраћаја кроз Бијељину у улицама 27. марта и Српске војске због санационих радова на дионици магистралног пута Бијељина-Главичице. Путничка возила преусмјеравају се на градске улице, а саобраћај теретних возила одвија се обилазницом.

На регионалном путу Невесиње-Берковићи у мјесту Зови До возила саобраћају једном траком због изградње новог моста преко ријеке Зовидолке.

Због изградње водовода на подручју насеља Шњеготина у општини Челинац измијењен је режим одвијања саобраћаја на регионалном путу Укрина-Клупе.

На регионалном путу Површнице-Лопаре саобраћај теретних возила и даље је преусмјерен на путни правац Лопаре-Прибој-Бањ Брдо.

Због активираних клизишта возила саобраћају једном траком на регионалним путевима Карановац-Кнежево у мјесту Љубачево, Укрина-Горња Вијака и Братунац-Дрињача, док се успорено саобраћа на магистралном путу Бањалука-Јајце на локалитету Српских Топлица. Једном траком саобраћај се одвија и на регионалном путу Обудовац два-Лончари.

На подручју дистрикта Брчко у току су радови на дионицама Лончари-Брчко један /граница Републике Српске и дистрикта/ и Брчко два / граница Републике Српске и дистрикта/ - Доња Буковица због чега је саобраћај преусмјерен на обилазни пут са десне стране из правца Брчког.

У Федерацији БиХ на дионици ауто-пута Сарајево запад-Лепеница саобраћај се одвија претицајном траком на дионици због активног клизишта на локалитету Бан Брдо.

Једном траком саобраћа се на магистралном путу Ресановци-Дрвар због урушавања потпорног зида.

Температура измјерена у 7.00 часова: Мраковица минус два, Мркоњић Град минус један, Рибник, Шипово, Крупа на Уни, Србац и Бјелашница нула, Бугојно један Приједор, Бањалука, Нови Град, Добој и Тузла два, Соколац и Бијељина три, Сребреница и Дринић четири, Рудо пет, Вишеград шест, Гацко и Калиновик осам, Ливно и Сарајево девет, Билећа
11, Требиње 12, Мостар 13, Неум 15 степени Целзијусових.

Падавине у протекла 24.00 часа: Бијељина 11, Вишеград 11, Бањалука и Рибник 14, Дринић и Крупа на Уни 15, Калиновик 16, Шипово 18, Требиње 19, Мркоњић Град 21, Нови Град 25, Билећа 36, Гацко 137 литара по метру квадратном.

Висина снијега : Србац један, Шипово два, Мркоњић Град шест, Рибник девт, Нови Град, Приједор 10, Мраковица 15, Крупа на Уни 20 центиметара.

Извор: СРНА