latinica  ћирилица
03/02/2018 |  16:47 | Аутор: РТРС

Које је млијеко здравије- пуномасно или обрано?

Деценијама се обрано или дјелимично обрано млијеко препоручивало као здравија опција, али пуномасно млијеко је ипак боље за здравље срца, показали су резултати новог истраживања.
Млијеко (Фото: ethosorthodontics.com.au) -
Млијеко (Фото: ethosorthodontics.com.au)

Научници са Универзитета у Копенхагену утврдили су да конзумирање пуномасног млијека подиже ниво доброг (ХДЛ) холестерола у крви. Уз то, испоставило се да на ниво лошег (ЛДЛ) холестерола не утиче то да ли ћемо пити пуномасно млијеко или оно са сниженим удјелом масти.

Повишен холестерол повезује се са вишим ризиком од болести срца и крвних судова, можданог удара... А нарочито је опасан уколико особа није свјесна да има повишен ниво холестерола, а то се дешава врло често.

Добар холестерол има позитиван утицај на здравље јер односи лош холестерол из артерија, тако да он поново стиже до јетре, гдје се разлаже и затим избацује из тијела.

Раније студије показале су да конзумација пуномасног млијека снижава и ризик од дијабетеса.

"Водичи за здраву исхрану деценијама су препоручивали млијеко и млијечне производе са ниским удјелом млијечне масти, али резултати нашег истраживања кажу да се пуномасно млијеко са разлогом може сматрати компонентом здраве, уравнотежене исхране", наводи се у студији.

Током овог истраживања, научници су добровољцима давали по 500 милилитара млијека дневно током три недјеље, с тим што је једна група добијала обрано, а друга пуномасно млијеко. Затим су им замијенили млијеко.

За то вријеме, мјерен им је холестерол редовно, да би се утврдило како млијечне масти из различитих типова млијека утичу на масноће у крви, конкрено на добар (ХДЛ) и лош (ЛДЛ) холестерол.

Испоставило се да пуномасно млијеко подиже ниво доброг холестерола, док на ниво лошег холестерола избор млијека не утиче у значајној мјери, преноси Дејли мејл.

Много је оних који су престали да пију пуномасно млијеко због садржаја масти, али ни такво млијеко не може се сматрати намирницом богатом мастима.

Генерално, намирнице које имају више од 20 одсто масти сматрају се онима са високим садржајем масноће. Пуномасно кравље млијеко обично има између 3,7 и пет одсто млијечне масти, тако да ако волите пуномасно млијеко нисте "у опасности", нарочито ако узмете у обзир да оно није нешто што пијете у неразумним количинама у току дана.

Још један плус за пуномасно млијеко је и то што оно садржи више важних нутријената од обраног млијека, као што су витамини раствориви у мастима А, Д, Е и К, који су важни јер, између осталог, подстичу рад нашег имуног система, неутралишу шету коју наносе слободни радикали и чувају здравље костију.

Извор: Мондо