latinica  ћирилица
04/02/2018 |  12:26 | Аутор: РТРС

Банана - радиоактивни чувар вида, срца и костију

Банана је тропска биљка поријеклом из југоисточне Азије. Њено дрво биолошки не представља дрво, иако тако изгледа због своје висине од преко 10 м, већ је то висока биљка са високим коријеном. А технички плодови банане су заправо бобице!
Банане - Фото: илустрација
БананеФото: илустрација

Један грозд плодова на једном "стаблу" може садржати и до 400 банана. Највећи познати жбун банане имао је чак 130 кг и 473 комада.

Постоје хиљаде врста дивљих банана. Но, 99 одсто њих је готово идентично, а ради се о сорти Цавендисх. Изворне банане биле су сорта Мицхел Грос, која је требало да има бољи укус. Ипак, ту сорту је напала болест и готово је уништила, тако да данас владају Цавендисх банане - све готово једнаке.

Пуно здравствених предности повезано је с овим жутим плодом. Оне су богате калијумом и пектином, обликом влакана, а могу бити и добар начин за добијање магнезијума и витамина Ц и Б6.

Познато је и да банане смањују отицање, штите од развоја дијабетеса типа 2, помажу у губитку тјелесне тежине, ојачавају нервни систем и помажу при производњи бијелих крвних ћелија, и то све због високог нивоа витамина Б6 који садрже. Банане су богате и антиоксидансима, који могу пружити заштиту од слободних радикала.

Извор: Независне новине