latinica  ћирилица
04/02/2018 |  15:00 ⇒ 20:42 | Аутор: РТРС

Објављен Правилник о начину коришћења средстава Фонда солидарности (ВИДЕО)

У Службеном гласнику Републике Српске објављен је Правилник о начину, поступку, облику и обиму коришћења средстава Фонда солидарности за дијагностику и лијечење дјеце у иностранству. Правилник би требало да ступи на снагу у петак, 9. фебруара, а њим су јасно дефинисане све процедуре које је неопходно испунити да би средства Фонда била одобрена.
Фонд солидарности - Фото: РТРС
Фонд солидарностиФото: РТРС

Улога Фонда солидарности је да прикупља додатна финансијска средства која ће омогућити дијагностику и лијечење дјеци доби до 18 година, којима то није могуће пружити у здравственим установама у Републици Српској и у другим здравственим установама са којима Фонд здравственог осигурања Републике Српске има потписан уговор.

- Овим правилником смо дали могућност болницама да предложе више здравствених установа, како бисмо могли да видимо гдје дјецу могу примити одмаха ко је хитно потребно хитно лијечење и гдје су трошкови мањи, да бисмо имали новца за лијечење још једног дјетета - каже Јасминка Вучковић, в.д. директора Фонда.

Тај приједлог заједно са комплетном медицинском документацијом, родитељ или други законски заступник обољелог дјетета доставља Фонду солидарности у захтјеву за одобравање средстава. Према Правилнику предложено лијечење не смије бити екпериментално, већ научно доказано и прихваћено у пракси. Процеудура која слиједи је јасна. Достављену документацију, разматра стручна Комисија најкасније у року од осам дана.

- Комисија за додјелу средстава разматра достављену документацију и доноси стручни налаз, оцјену и мишљење, као и приједлог о додјели средстава. То се доставља Управном одбору Фонда солидарности на разматрање и давање сагласности. Управни одбор даје/одбија сагласност на достављени приједлог, а директор на основу сагласности Управног одбора доноси коначно рјешење о додјели средстава - појашњава Вучковићева.

Иако би Правилник тек требало да ступи на снагу, његов сажетак већ је достављен свим канцеларијама Фонда здравственог осигурања Српске и здравственим установама, а све у циљу боље информисаности родитеља дјеце због којих је Фонд и основан.

Информације о начинима финансирања лијечења дјеце у иностранству можете пронаћи на овом линку: www.zdravstvo-srpske.org . На овој страници су доступни сви прописи и акти о раду Фонда солидарности, свакодневно се ажурира стање на рачуну Фонда, са изводима из банака, а може се пронаћи и информативни летак о начину остваривања права на лијечење у иностранству посредством овог фонда.