latinica  ћирилица
05/02/2018 |  11:12 | Аутор: РТРС

У БиХ могуће повећање броја запослених за 2,5 одсто

Број запослених лица у БиХ у овој години би могао бити већи за 2,5 одсто, уз номинални раст просјечне нето плате од 2,3 одсто, прогнозира Дирекција за економско планирање БиХ.

На основу предвиђених свеукупних економских дешавања на домаћем и тржишту ЕУ, у БиХ би се могао очекивати наставак постепеног смањења стопе регистроване незапослености која би могла бити нижа него прије економске кризе, наведено је у Програму економских реформи за период 2018-2020. године.

За ову годину очекивања су да би у БиХ могло доћи до повећања инвестиција, односно индустријске производње, што би позитивно утицало на број запослених.

Осим тога, повећање обима трговине би допрнијело стварању услова за креирање нових радних мјеста, нарочито у приватном сектору.

Као и у претходној години, повећање броја запослених у јавном сектору не би требало да битно допринесе расту укупног броја запослених у БиХ.

И у земљама ЕУ се очекује постепено смањење стопе незапослености, уз претпостављени економски раст.

Уз претпостављени бржи економски раст у периоду 2019-2020. године у БиХ се очекује наставак позитивних дешавања.

У посматраном периоду и даље се очекује да ће примат у запошљавању
бити у дјелатностима приватног сектора, уз веће могућности креирања нових радних мјеста.

Број запослених лица у 2019-2020. години би могао бити увећан за 2,6 одсто, уз смањење стопе незапослености.

Из Дирекције за економско планирање БиХ наводе да је у првом полугодишту прошле године број запослених лица у БиХ био близу 740.000 или за 2,5 одсто више него у истом периоду 2016. године.

Стопа незапослености у првом полугодишту прошле године била је 40,3 одсто.

Извор: СРНА