latinica  ћирилица
05/02/2018 |  11:54 ⇒ 11:55 | Аутор: РТРС

Балкан- Мјесто на састанцима прије пуноправног чланства у ЕУ?

Дванаест држава ЕУ жели да шест земаља Западног Балкана присуствује састанцима на којима се одређује политика Уније и прије него што постану чланице европског блока, наводи се у документу који је Ројтерс добио на увид.
Балкан (Фото: Thinkstock) -
Балкан (Фото: Thinkstock)

Аустрија, Чешка, Естонија, Мађарска, Ирска, Италија, Литванија, Летонија, Малта, Пољска, Словенија и Словачка предлажу да се убудуће одржава годишњи састанак са лидерима Албаније, БиХ, самопроглашеног Косова, Македоније, Црне Горе и Србије, пише у документу.

У приједлогу у 12 тачака, који је предат Европској комисији крајем јануара, државе ЕУ наводе да министри влада са Балкана треба да учествују у најважнијим састанцима ЕУ када је ријеч о животној средини, здрављу, саобраћају и спољној политици.

То би био корак даље у односу на ад-хок сатанке и министарске сусрете за доручком које ЕУ нуди партнерима који нису чланови.

"Ове мјере не коштају ништа, а имале би огроман политички утицај и биле би иинструменталне у побољшању угледа ЕУ у том региону", наводи се у приједлогу, у којем су званичници ЕУ позвани да чешће обилазе Балкан.

Укидање роминга за мобилне телефоне за 18 милиона становника балканских држава такође треба размотрити, пише у документу.