latinica  ћирилица
05/02/2018 |  12:37 ⇒ 12:39 | Аутор: РТРС

Реликвије Светог Саве донесене у цетињски манастир

У Цетињски манастир донесене су реликвије Светог Саве, које су поводом светосавских прослава, од 26. јанаура до данас, у литији ношене по манастирима и црквама Митрополије црногорско-приморске и Епархије будимљанско-никшићке.
Свети Сава - Фреска из манастира Студеница - Фото: Wikipedia
Свети Сава - Фреска из манастира СтуденицаФото: Wikipedia

Игуман манастира Подмаине Рафаило и свештеници донијели су на Цетиње из никшићког Саборног храма Светог Василија Острошког реликвије Светог Саве - крст из ризнице манастира Савине, епитрахиљ из ризнице Цетињског манастира и патерицу из ризнице манастира Мораче.

Светосавске светиње испред Цетињског манастира дочекао је Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Амфилохије са свештенством, монасима Цетињског манастира, као и професорима и ученицима Богословије Светог Петра Цетињског, те вјерницима, саопштено је из Митрополије црногорско- приморске.

Потом је служена служба у Цркви Рождества Пресвете Богородице у Цетињском манастиру. Митрополит Амфилохије, након тога је говорио о светињама у Црној Гори и о Светом Сави, првом српском просвјетитељу и архиепископу.

Светосавске светиње положене су на ћивот Светог Петра Цетињског, након чега су их вјерници цјеливали. Митрополит Амфилохије обавио је миропомазање вјерника.

Извор: СРНА