latinica  ћирилица
05/02/2018 |  13:25 | Аутор: РТРС

Хрватска све даље од декларисаног антифашизма

Институције Хрватске одбацују сваку одговорност за усташки геноцид на Србима током Другог свјетског рата и злочине у концентрационом логору Јасеновац али, истовремено, вуку потезе којима показују да подржавају идеолошке симпатизере усташа.
Јасеновац (Фото: Јавно власништво) -
Јасеновац (Фото: Јавно власништво)

Сви хрватски политичари указују да у Уставу пише да се данашња Хрватска заснива на антифашизму, али та земља и данас исплаћује пензије ветеранима Независне Државе Хрватске /НДХ/.

С друге стране, према Закону о пензионом осигурању, Хрватска исплаћује пензију или дио пензије припадника "Хрватске домовинске војске" мобилисане од 17. априла 1941. до 15. маја 1945. и породичну пензију или дио породичне пензије остварене након смрти тих припадника. Укратко, ријеч је о пензијама за усташе.

Министарство ветерана ове године додијелило је 50.000 куна /око 6.700 евра/ проусташком удружењу "Друштво за истраживање троструког логора Јасеновац". Ријеч је о удружењу које негира карактер концентрационог логора Јасеновац. Игор Вукић, секретар удружења, тврди да је Јасеновац био "радни логор за противнике НДХ /у највећем броју комунисте и њихове сараднике/, те за групу Јевреја који су били изузети из депортација у њемачке логоре". Србе, који су највише убијани, Вукић и не помиње.

Истовремено, предсједник овог удружења католички свештеник Стјепан Разум тврди да је Јасеновац "мит", те да "не постоје докази о масовном страдавању у том логору за вријеме Другог свјетског рата".

Извор: Глас Српске