latinica  ћирилица
05/02/2018 |  15:12 | Аутор: РТРС

Марчета: Срби изостављени у ФБиХ, повратничке општине оштећене

Делегат у Дому народа Парламента Федерације БиХ Миле Марчета тврди да Срби нису учествовали у приватизацији државних фирми на подручју српских повратничких општина у Федерацији БиХ јер су власти у ФБиХ пожуриле са овим процесом, чиме су повратничке општине оштећене за неколико стотина милиона КМ.
Миле Марчета (фото:javnarasprava.ba) -
Миле Марчета (фото:javnarasprava.ba)

"У приватизацији нису учествовали Срби јер је анекс седам Дејтонског мировног споразума спровођен дуго, а власти у ФБиХ су пожуриле да приватизују и докапитализују значајне привредне субјекте. Примјер је фирма `Грмеч` из Дрвара, некадашње дионичарско друштво које је докапитализовано, односно приватизовано, а да нису поштована права радника", рекао је Марчета Срни.

Он је навео да је "Грмеч" промијенио више власника и да је сада у процесу стечаја.

"Стечај је резултат катастрофалног рада, али је сигурно да је циљ власника и институција у ФБиХ био да Срби не буду запошљавани. Исти случај је у привредним субјектима који су били носиоци развоја живота и опстанка српског народа и у општинама Босанско Грахово и Гламоч", додао је Марчета.

Нажалост, каже Марчета, за овакве катастрофалне пропусте и намјере које се косе са основним људским правима, нико није одговарао.

Извор: Срна