latinica  ћирилица
05/02/2018 |  16:58 ⇒ 17:32 | Аутор: РТРС

Москву затрпала најјача мећава у посљедњих 100 година (ВИДЕО)

Руску пријестоницу протеклог викенда погодила је најјача мећава у посљедњих 100 година, а само у посљедња 24 часа је са московских улица уклоњено 1,2 милиона кубних метара снијега, саопштио је замјеник градоначелника Москве Пјотр Бирјуков.
Снијег оковао Москву - Фото: AP
Снијег оковао МосквуФото: AP

„Оволика количина снијега пала је први пут у посљедњих 100 година. За сада, путеви су рашчишћени, али свакако имамо још много снијега да уклонимо. У посљедња 24 часа, уклоњено је 1,2 милиона кубних метара са улица, али се чишћење наставља“, прецизирао је Бирјуков, преноси Тас.

Бирјуков је нагласио да ће за чишћење снијега бити потребно девет дана, уколико све прође по плану.

„Апелујемо да се возачи не возе по граду, уколико је то могуће, како бисмо могли да уклонимо снијег. Осим са путева, снијег ће бити уклоњен и из дворишта, са тротоара и кровова“, додао је Бирјуков.

Руска војска саопштила је да је упућено 100 војника, као и три возила за чишћење снијега у један московски кварт и на локацију у региону Москве.

У року од само 36 сати у Москви је пало снијега колико падне за један мјесец, док је температура пала на испод нула степени Целзијусових.

Градоначелник Москве Сергеј Собјанин рекао је да је једна особа погинула када је пало дрво и оборило електроводове.

Он је навео да је у одвојеним инцидентима повријеђено најмање пет људи. Према његовим ријечима, пало је око 2.000 стабала усљед "сњежних падавина вијека".

Дјеца у Москви данас не иду у школу, а температура у главном Русије пала је на минус 12 степени Целзијусових.

Метеоролози предвиђају да ће снијег у Москви падати и данас, а да се очекују и налети вјетра до 36 километара на сат.

Извор: Танјуг