latinica  ћирилица
05/02/2018 |  18:31 ⇒ 20:11 | Аутор: РТРС

Тјентиште: Пронађена документација, припреме за санацију клизишта (ВИДЕО)

У Националном парку "Сутјеска" пронашли су пројектну документацију санације клизишта из 1986. године и стручњаци ће убрзо почети израду новог пројекта. Клизиште у споменичком комплексу на Тјентишту мирује, добри временски услови погодују чишћењу одводних и дренажних канала.
Тјентиште - Фото: РТРС
ТјентиштеФото: РТРС

У Долини хероја на Тјентишту лијепо вријеме погодује чишћењу терена послије обилне кише која је и проузрокавала клизишта на брду гдје је дио споменичког комплекса посвећен Бици на Сутјесци. Радници су ангажовани на чишћењу канала и дренажних одвода.

"Негдје око један километар изнад споменика је први ред одводних вода канала. Њега смо комплетно очистили и ове седмице настављамо. Постоје три таласа заштитних канала", рекао је директор Националног парка "Сутјеска" Тјентиште Дејан Павловић.

Главни пројекат санације клизишта од прије тридесетдвије године, прослијеђен је у Институт за просторно уређење, грађевинарство и екологију Српске чији стручњаци су утврдили да што прије треба почети санацију.

"У договору са надлежним министарством и Заводом за заштиту споменика да се направи пројектни задатак и приступ изради пројекта за санацију самог клизишта и довођења дренажних канала", истакао је директор Института за урбанизам, грађевинарство и екологију Републике Српске Стеван Јовановић.

Из Института су најавили да би убрзо Министарство за просторно уређење и грађевинарство Српске требало да формира тим којем ће бити повјеререна процјена штете и израда пројекта санације.