latinica  ћирилица
05/02/2018 |  18:37 ⇒ 20:11 | Аутор: РТРС

Послије осам година застоја почиње са радом билећка "Ковница" (ВИДЕО)

Послије осам година потпуног застоја и девастирања опреме од стране бившег власника, билећка "Ковница" недавно је исковала пробне примјерке прстенова за лежајеве, за ауто-индустрију.
Билећа, ковница - Фото: РТРС
Билећа, ковницаФото: РТРС

Ревитализација фабрике траје осам мјесеци, након што је, послије седмогодишњег стечаја, добила новог власника из Калесије. Покретање производње очекује се на прољеће.

Послије инсталисања нових енергетских водова, ревитализације дијела машина и уградње нових, исковани су пробни комади. Послије више од три деценије у "Ковници", и осмогодишње паузе, дио радника поново је ангажован. 

"Био сам тај који није хтио да фабрика дође у такву ситуацију и то ме понукало да докажем овом народу да ова фабрика може да ради", истакао је инжењер машинства Новак Сворцан.

"Очекивао сам, али нисам могао да вјерујем. Надам се да ће бити као прије, иначе не бих дошао", додао је стругар Новак Хрњез.

За оспособљавање линија ковања и серијску производњу, биће потребно још неколико мјесеци. Ревитализација се обавља уз надзор стручних радника "УНИС ТОК-а" из Калесије, у чијем ће саставу радити. 

"Овдје је првенствено битна заштита радника, па онда и машин. Да се доведе у потпуну исправност. Радимо око десетак сати сваки дан", истиче радник на одржавању машина Милан Самарџић.

"Ковница оживљава захваљујући овим људима, који су је купили, који су били заинтересовани прије десетак година да се овдје ангажују, и камо среће да су тада дошли", изјавио је Новак Сворцан 

Представници менаџмента и власничких структура калесијског УНИС ТОК-а, планове инвестирања саопштиће приликом званичног покретања производње. А незванично, у обнову је уложено више стотина хиљада марака.

"Општина је спремна да помогне људима који желе да раде. Чини ми се да смо нашли правог партнера", поручио је начелник Општине Билећа Миљан Алексић.

На линијама ковања, у три смјене, запослење би требало да нађе до педесет радника. Производи су намијењени за теретну аутоиндустрију земаља Европске уније.