latinica  ћирилица
06/02/2018 |  14:27 ⇒ 22:24 | Аутор: РТРС

Микулићу година дана затвора због пореске утаје

Након разматрања и прихватања споразума о признању кривице, Суд БиХ је изрекао пресуду којом је Даријо Микулић проглашен кривим за пореску утаје или превару и осудио га на казну затвора у трајању од једне године.
Уставни суд БиХ - Фото: РТРС
Уставни суд БиХФото: РТРС

Микулићу је изречена и споредна новчана казна у износу од 40.000 КМ коју је дужан платити у року од једне године од дана правоснажности пресуде.

Уколико оптужени не плати новчану казну у наведеном року, Суд ће је без одгађања замијенити казном затвора, тако што ће се за сваких започетих 100 КМ новчане казне одредити један дан затвора, с тим да не може прекорачити прописану казну за то дјело, саопштено је из Суда БиХ.

Од Микулића се одузима противправно стечена имовинска корист у износу од 185.451 КМ, а обавезан је на накнаду трошкова кривичног поступка у висини од 652 КМ, у року од 30 дана од дана правоснажности пресуде, под пријетњом принудног извршења.

Наведени новчани износ обухвата трошкове вјештачења Тужилаштва БиХ у висини од 500 КМ, трошкове свједока у износу од 52 КМ, те трошкове судског паушала у висини од 100 КМ.

Даријо Микулић је проглашен кривим што је, у својству директора без ограничења овлаштења и одговорне особе правног лица "Проспер" Посушје избјегао и другом помогао да избјегне да плати давања прописана пореским законодавством БиХ пружањем лажних података о чињеницама које су од утицаја на утврђивање износа обавеза, а износ пореза чије се плаћање избјегава прелази износ од 200.000 КМ.

"Проспер" као правно лице располагало је противправно оствареном имовинском користи у износу од 185.451 КМ коју је у име, за рачун и у своју корист остварио Микулић у својству директора, те омогућио предузећу "Елипса" Посушје неоснован одбитак улазног ПДВ-а у износу од 16.698 КМ.

"Проспер" је проглашен одговорним за пореску утају или превару, те му је Суд изрекао новчану казну од 5.000 КМ коју је дужан да плати у року од 30 дана од дана правоснажности пресуде.

Извор: СРНА