latinica  ћирилица
07/02/2018 |  09:08 ⇒ 09:25 | Аутор: РТРС

Спектакл: Аутомобил "Тесла" крстари свемиру

Ракета Фалкон хеви, најснажнија на свијету, успјешно је лансирана из свемирског центра Кенеди на Флориди на свој први пробни лет.
Аутомобил у свемиру - Фото: Screenshot/YouTube
Аутомобил у свемируФото: Screenshot/YouTube

Ракета приватне компаније Спејс икс носи црвени спортски ауто - Тесла роудстер, као јединог путника, а предвиђено је да око пет сати крстари око Земље, а онда се запути ка Марсу, преноси АП.

Ракета Фалкон хеви ће омогућити ношење тежих терета у свемир и, потенцијално, људских посада на Мјесец и Марс.

Ракета припада приватној компанији Спејс икс, чији је извршни директор Илон Маск, који је истовремено и на челу произвођача електричних аутомобила, компаније "Тесла".

У аутомобилу се на месту возача налази лутка, код волана пише "Без панике!", што је алузија на чувени "Аутостоперски водич кроз галаксију" Дагласа Адамса, док на једном од дијелова у унутрашњости аутомобила пише "Направили људи на Земљи".

Осим тога, на радију се током лансирања чула пјесма "Space Oddity" у извођењу Дејвида Боувија.

Маск је одмах потом на друштвеним мрежама објавио потпуно надреалан видео снимак уживо из свемира на којем се види како аутомобил и његов возач лебде око наше планете.

Аутомобил ће неко вријеме провести у близини Земље, а онда ће се упутити ка Марсу.

Иначе, ракета Фалкон хеви има два пута већу носивост и потисак од других ракета и може да понесе 64 тоне терета, што је више од Боинга 737 са путницима, особљем, теретом и горивом.

- Тесла роудстер ће отићи 400 милиона километара од Земље и кретаће се брзином 11 километара у секунди - рекао је Маск, додајући да се процјењује да ће ауто кружити свемиром неколико стотина милиона година.

ББЦ пише да Фалкон хеви суштински чине три Фалкон 9 ракете које су радиле заједничким снагама.

Три минута након лансирања двије мање ракете ("потискивачи") су се одвојиле да би се након неколико минута успјешно спустиле на тачно предвиђена мјеста, што је невјероватно достигнуће. Са трећом је било проблема - током лансирања прекинут је видео снимак дрона, па судбина трећег потискивача и даље није позната.

- Ово је велики догађај у историји летова свемиром - наводи ЦНН, док ББЦ истиче да Фалкон хеви отвара фасцинантне могућности са Маска и његову компанију.

Како наводе, ово знатно олакшава слање у свемир много већих сателита, већих телескопа, већих и способнијих робота који би ишли на површину Марса или до Јупитера и Сатурна.

Важна ставка свега тога јесте да је то сада све "лоу кост", за шта се Маск и бори - јефтиније путовање свемиром.

Тако се једно лансирање Фалкон хевија процјењује на 90 милиона долара, док би слична ракета коју би у свемир послала НАСА коштала око милијарду долара.

Извор: Агенције