latinica  ћирилица
08/02/2018 |  12:17 ⇒ 12:19 | Аутор: РТРС

Београд- Рођена дјевојчица од 350 грама и одмах показала да је побједница

У Београду се десило право мало медицинско чудо - беба која је недавно рођена у ГАК "Народни фронт" одмах по реођењу је постала рекордер, као најмање новорођенче икада рођено и преживејло, пише Блиц.
Инкубатори - Фото: илустрација
ИнкубаториФото: илустрација

Према ријечима проф. др Снежане Ракић, начелнице породилишта у ГАК "Народни фронт", дјевојчица која је рођена у њиховој клиници је добро, и доказала је да је побједница од рођења.

- Беба је рођена у 28. недјељи. Мама је лежала код нас на одјељењу високоризичних трудноћа, дошло је до спонтаног порођаја, водењак је пукао и она се породила - објашњава проф. др Ракић.

Мала хероина је због застоја у расту рођена са само 350 грама, много прије термина, а од првог удисаја показала је колико је јака и посебна.

- Застој у расту је јако риједак случај, и може да се јави због бројних разлога, а најчешће су то хипертензија, промјене на постељици или генетске аномалије. У 28. недјељи беба треба да буде тежа од једног килограма. На срећу, код беба које имају застој у расту долази до убрзаног сазријевања плућа и осталих органа, те је захваљујући томе новорођенче дошло на свијет и сада је у релативно добром стању. Након рођења она је била код нас на интензивној њези, након чега је премјештена на Институт за неонатологију, гдје лекари брину о њој и прате њено стање. Према сазнањима наших љекара све тече како треба, беба дише, нормално једе. Здравље маме је такође добро и она је отпуштена из болнице - прича професорка Ракић.

Како каже, ово је најмања беба рођена у Србији.