latinica  ћирилица
08/02/2018 |  14:40 | Аутор: РТРС

Могуће формирање алиментационог фонда у овој години

Помоћник министра здравља Републике Српске за социјалну, породичну и дјечију заштиту Бранка Сладојевић рекла је да би у овој години требало да буде донесен закон о алиментационом фонду којим би био пронађен метод наплате алиментације од родитеља који не испуњавају ту обавезу.
Бранка Сладојевић - Фото: Screenshot
Бранка СладојевићФото: Screenshot

Сладојевићева је истакла да су на случајеве нередовне исплате алиментације коју је одредио суд указивали надлежна удружења, организације, центри за социјални рад, као и родитељи.

Она је навела да ће предлагач овог закона бити Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске, у договору са Одбором једнаких могућности у Народној скупштини Српске, Омбудсманом за људска права БиХ и Министарством правде.

"На приједлог Омбудсмана за људска права БиХ и Одбора једнаких могућности добили смо иницијативу за формирање алиментационог фонда", навела је Сладојевићева.

Она је нагласила да би на овај начин био побољшан и Породични закон који није показао примјењивост и контролу у том смислу.

Омбудсман за људска права БиХ Љубинко Митровић рекао је раније да би за почетак рада овог фонда требало да буде обезбијеђено око милион КМ, а да би у наредној фази Пореска управа вршила принудну наплату алиментације.

Институција Омбудсмана у прошлој години имала је 172 предмета који се тичу непоштивања права дјеце, а једна трећина односи се на жалбе због неплаћања алиментације.

Извор: СРНА