latinica  ћирилица
08/02/2018 |  15:18 ⇒ 18:25 | Аутор: РТРС

Све више пољопривредника који производе поврће током цијеле године (ВИДЕО)

У Српској је све више пољопривредника који производе поврће током цијеле године. У пластеницима који имају системе за гријање производе рано поврће и већ у марту пласирају на тржиште.
Пластеничка производња - Фото: РТРС
Пластеничка производњаФото: РТРС

У хладним пластеницима, зими узгајају шпинат, салату и друге усјеве који добро подносе ниже температуре, а током љета сезонско поврће, и тако у једном пластенику остваре три до четири производње у години.

Семберски повртар Милисав Филиповић производи поврће током цијеле године. У пластеницима укупне површине 750 квадратних метара узгаја салату, шпинат, лук и друге усјеве. Ова производња је рентабилнија од љетне, али је пласман често угрожен због робе из увоза.

"На примјер млади кромпир. Ја га урадим, изнесем га почетком априла или крајем марта. А људи, увезу из Египта и ја не могу да будем конкуренција. Моја цијена велепродајна је 1,5 КМ, а њихова продајна 1 КМ и не можеш проћи тако да кажем", рекао је Милисав Филиповић из Љесковца.

У таквим ситуацијама помажу стални купци, каже Филиповић. Већ је продао око 3.500 главица салате, а крајем идућег мјесеца пласираће још толико, након чега ће у пластенике засадити нове усјеве. 

"Парадајз, крастава,ц па корнишон мали, ту је то. Углавном заокружи се цијела година да пластеник ради. Нема прекида, ни нама одмора, а ни пластенику одмора", додао је Филиповић. 

Ова зима, наизглед повољна за производњу , стварала је проблеме повртарима. Велике температурне осцилације стресне су за биљку и потребно је, савјетују агрономи, заштитити усјеве. 

"Да третирају фолијарним прихранама на бази аминикиселина да би биљке могле што боље да поднесу те температурне осцилације од 15 -20 степени у односу дан и ноћ и да би се несметано развијале", истакао је аграном Станко Тадић.

Пластенике треба провјетравати, да се због влаге не појаве биљне болести, упозоравају стручњаци. Треба обратити пажњу и на појаву инсеката који могу причинити велику штету на усјеву.