latinica  ћирилица
11/02/2018 |  13:32 ⇒ 14:14 | Аутор: РТРС

"То би могло да изазове милионе смртних случајева у свијету"

Свијет мора да појача напоре да би се спријечило избијање заразних болести, као што је врста грипа која може да се преноси са животиња на људе, и што би могло да изазове смрт милиона људи, изјавио је шеф агенције Уједињених нација за смањивање ризика од катастрофа.

Роберт Гласер наводи да је употреба вакцинације и праћење болести на ниском нивоу у већем дијелу свијета јер су опасности које представљају "далеко од очију, далеко од срца".

"Имали смо појаве нових вируса, а они све вријеме мутирају, као што је птичји грип, САРС... људи генерално нису свјесни тога јер су у питању опасности које не погађају тако често", рекао је Гласер за Ројтерс на маргинама Свјетског урбаног форума.

Гласер упозорава да, међутим, када се те болести појаве онда могу да буду "изузетно разорне".

Различити типови птичјег грипа су се протекле године проширили Европом, Африком и Азијом, због чега је у неким земљама масовно погубљена живина, док је у Кини неколико људи умрло.

Стручњаци тврде да је број типова вируса који циркулишу и узрокују инфекције достигао ниво без преседана. Највише страхују да би смртоносни тип птичјег грипа могао мутирати у пандемични облик који би се онда лако могао ширити међу људима, што досад није виђено.

"То би могло да изазове на милионе смртних случајева у свијету", казао је Гласер који крајем мјесеца одлази с функције.

Извор: Б92