latinica  ћирилица
11/02/2018 |  16:03 ⇒ 20:30 | Аутор: РТРС

На Корчули почиње обнова једине православне цркве на хрватским острвима (ВИДЕО)

На острву Корчула код Дубровника, обнавља се црква Успења Пресвете Богородице. Ријеч је о јединој православној цркви на острвима у хрватском приморју. На Корчули живи свега двадесетак православних мјештана, који с радошћу чекају обнову старе цркве.
Обнављање цркве на Корчули - Фото: РТРС
Обнављање цркве на КорчулиФото: РТРС

Стари град Корчула један је од примјера готско-ренесансне архитектуре, гдје се у уском језгру једна уз другу нижу властелинске и градске палате, градске куће и цркве.

Црква Успења Пресвете Богородице налази се у једној од уских уличица старог града Корчула, а о њеној историји нема много провјерених и записаних података.

Постоје претпоставке да је црква саграђена још у 13. вијеку, али и оне да је ријеч о капели неке племените породице која је саграђена касније. Засигурно се зна да је 1934. православна црква од римокатоличке откупила цркву Св. Варваре и да је тада преуређена за служење по православном обреду и посвећена Успењу Пресвете Богородице. Зуб времена учинио
је своје, па је било неопходно започети обнову.

"Ово није први пут да се ради санација, али сада се ради све комплетно, од крова до ентеријера", каже архитекта Дејан Станишљевић.

Остоја Ђурић један је од двадесетак православних мјештана Корчуле. Власеничанин поријеклом, кључеве од цркве чува већ 33 године, и за себе каже да је црквењак са најдужим стажом у Епархији.

"Мени то значи пуно, нема нас много ту, нема младих. Кад ја умрем, не знам ко ће преузети", додаје Ђурић.

Црква има свега тридесетак квадрата, због чега је, али и због положаја међу другим старим грађевинама, обнављање прилично захтјевно.

"Служимо једном мјесечно, љети имамо пуну цркву, зими двоје, троје, зависи", истиче свештеник Стеван Ковачевић.

Обнову цркве финансира Српска православна црквена општина Дубровник. Прије почетка радова прибављене су дозволе Хрватског рестаураторског завода, а обављена су и археолошка истраживања. Сви радови требало би да буду завршени овог прољећа.