latinica  ћирилица
12/02/2018 |  14:26 | Аутор: РТРС

Бањалука: Повећан број пацијената, најучесталије респираторне инфекције

У амбулантама породичне медицине у Јавној здравственој установи Дом здравља Бањалука повећан је број пацијената, а најчешће је ријеч о обољелим од респираторних инфекција.
Дом здравља - Фото: СРНА
Дом здрављаФото: СРНА

Начелник Службе породичне медицине Дома здравља Бањалука Косана Станетић истакла је да је то због тога што је ово доба године у којем се најучесталије јављају респираторне инфекције.

Она је напоменула да на прегледе долазе пацијенти свих старосних група, од школске дјеце до геријатријских пацијената.

Станетићева је навела да се пацијенти јављају на љекарске прегледе због свих врста респираторних инфекција, од упале ждријела, крајника, синуса, ува, бронхитиса до упале плућа.

"Имамо и пацијената који долазе на прегледе због грипа и грипу сличних стања, што је уобичајено за ово годишње доба, а број обољелих је сличан броју обољелих у претходним годинама", рекла је Станетићева Срни.

Она је рекла да се пацијентима с циљем превенције препоручује избјегавање контакта са обољелим, избјегавање боравка у затвореним просторима у којима је много особа, провјетравање просторија у којима бораве, те често прање руку.

Према њеним ријечима, савјетују се и мјере за јачање имунитета сваког појединца, које укључују исхрану богату витаминима, нарочито конзумирање намирница богатих витамином Ц, довољно сна, избјегавање стреса или предузимање мјера за редукцију стреса, редовна физичка активност и конзумирање довољно течности, најмање осам чаша воде дневно.

Извор: СРНА