latinica  ћирилица
13/02/2018 |  15:57 ⇒ 18:21 | Аутор: РТРС

Велико интересовања за набавку опреме за наводњавање (ВИДЕО)

На јавни позив за набавку опреме за наводњавање, који је расписала Агенција за аграрна плаћања Републике Српске, пријавила су се 653 пољопривредника.
Опрема за наводњавање - Фото: РТРС
Опрема за наводњавањеФото: РТРС

Интересовање је веће од очекиваног, кажу у ресорном министарству, а у току је обрада података. Пољопривредници који буду испуњавали услове добиће рјешења за куповину опреме. Влада Српске субвенционисаће набавку са 40 одсто средстава. За ове намјене обезбијеђено је пет милиона КМ.

Никола Стајић, из Батковића, аплицирао је за набавку опреме. Планира да купи тифоне, моторе и пумпе за наводњавање укупне вриједности 7.000 КМ. Производи поврће на 10 хектара и нови системи знатно ће му олакшати посао.

- Нови систем требало би да нам уштеди много времена и радне снаге. У питању је систем малог капацитета, али ако се покаже исплативим и остале парцеле ћемо тако наводњавати - каже Стајић.

Прошле године произвођачи су претрпјели огромну штету због суше и настоје да наредну сезону дочекају спремни. Никола Лакетић, из Батковића, поред система за наводњавање, послао је и захтјев за електрификацију парцела.

- Међутим, још нисам добио одговор. Можда зато што смо предали пред истек рока, а чули смо и да су прешли квоту од пет милиона КМ, тако да не знамо како ће се то завршити - каже Лакетић.

У Министарству пољопривреде, водопривреде и шумарства потврдили су да све захтјеве неће моћи позитивно ријешити.

- У току је обрада захтјева. Имамо информацију да ће већина пољопривредника добити одобрење и рјешење којим се дефинише износ средстава, али да један дио, ипак, тиме неће бити обухваћен - наводи Радинка Митровић из ресорног министарства.

Због великог интересовања пољопривредника за набавку опреме за наводњавање, планираних пет милиона КМ није довољно да се позитивно одговори на све захтјеве.