latinica  ћирилица
14/02/2018 |  09:23 ⇒ 09:25 | Аутор: РТРС

Шума смрти: Сваке године овдје нађу 100 тијела (ВИДЕО)

У подножју планине Фуји у Јапану скрива се мрачна и густа шума Аокигахара. То мјесто језе и ужаса познато је и под именом "море дрвећа" и "шума смрти" - јер власти тамо сваке године нађу око 100 тијела самоубица.
Шума смрти - Фото: nezavisne novine
Шума смртиФото: nezavisne novine

Службено, то је мјесто на којем Јапанци најчешће почине самоубиство, а зашто је то тако, нико заправо не зна. Могуће је претпоставити како су чули за то мјесто, али бизарна је традиција од нечег морала настати.

Жртве су већином мушкарци средње доби, а занимљиво је како се самоубиство у тој земљи повезује с "часним чином" - држава има преко 127 милиона становника, а сваке године живот себи одузме њих 30 хиљада.

Шума страшнија од било којег хорора

Шума која се простире на 30-ак квадратних километара, мјесто је гдје залазе три типа људи, кажу мјештани. То су планинари, знатижељници - и они који се не планирају вратити из ње.

Дуж цијеле шуме постављени су знакови које посјетиоце подсјећају на то, а ренџери који су у опходњи, посјетиоце моле да се врате одакле су дошли, претпостављајући како управо тамо желе умријети.

На натпису пише:

"Живот је драгоцјени дар који сте добили од својих родитеља. Молим вас да мислите на своје родитеље и своју дјецу. Немојте то држати у себи, не морате патити сами".

Испод се налази број увијек отворене телефонске линије за помоћ према којима је позив бесплатан, а у близини је говорница.

Напуштени аутомобили на паркиралишту уобичајан су призор, као и одбачена одјећа те обућа посвуда. Власти тамо односе преко стотину, већином објешених, тијела на годину. Та пракса се понавља још од 1971., а одлучено је како се од 2000. више неће јавно износити податак броја умрлих у шуми да се не би привлачиле нове самоубице. Али, ни то није дало резултата.

Све је почело с будистичким редовником

Вјерује се како је прво самоубиство у шуми починио будистички редовник који је желио "очистити" своје тијело тако да се изгладни до смрти. Остали редовници су га слиједили, па је настала и топ локација за умријети.

У шуми наводно постоје мјеста гдје сунчеве зраке не досежу тло, а ни вјетар не може продријети између грана - што резултира сабласном тишином.

Вјерује се како се у шуми некада практиковао и обичај "убасуте", према којем су породице тамо одводиле своје најстарије чланове, како би на миру и без оптерећивања других умрли.

Њихове душе наводно данас дозивају психички нестабилне и незадовољне људе у шуму - како би и сами доживјели сличну судбину.

Духови и демони привлаче несрећне у шуму

Ти се духови називају 'yуреи', а њихови гријеси те жаљења наводно изазивају меланхолију код сваког ко закорачи у шуму. Демони се наводно појављују и у облику 'Тенгу-а', необичних бића која клизе између крошања дрвећа.

У шуми нема животиња, а депозити жељеза у вулканском земљиштву тог подручја наводно изазивају квар ГПС уређаја, па се чак и искусни планинари тамо лако могу изгубити.

Преживјели из те шуме често су свједочили како их она дословно "вуче" на једну или другу страну, иако то може бити резултат необичне топографије тог подручја.

Извор: Независне новине