X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
14/02/2018 |  10:29 | Извор: РТРС

Одгођен наставак суђења припадницима ХВО због недоласка свједока

Суђење десеторици припадника Хрватског вијећа одбране, оптужених за ратни злочин над српским цивилима и ратним заробљеницима на подручју Орашја 1992. и 1993. године, које је било најављено за данас, одгођено је јер најављени свједоци Тужилаштва БиХ нису могли доћи због лоших временских услова.
Суд и Тужилаштво БиХ - Фото: РТРС
Суд и Тужилаштво БиХФото: РТРС

Лејла Човић, адвокат оптуженог Јосе Недића, рекла је Срни да ће суђење бити настављено у сриједу, 21. фебруара.

За злочине у Орашју оптужени су генерал ХВО-а Ђуро Матузовић, Иво и Тадо Оршолић, Марко Доминковић, Јосо Недић, Марко Блажановић, Мато и Анто Живковић, Стјепо Ђурић и Мирко Јурић.

Према оптужници, они су злочине починили као припадници командних структура ХВО-а и полиције у Орашју, те припадници војне полиције.

На терет им је стављен прогон српског становништва-убиствима, затварањем или другим тешким одузимањем слободе, мучењима, силовањима и другим нечовјечним дјелима.

Матузовић, Живковић и Ђурић оптужени су и да су, заједно са њима познатим припадницима војне полиције ХВО-а, у шупи у Доњој Махали и у логору у основној школи у том мјесту, учествовали у убиствима, мучењу и нечовјечном поступању према ратним заробљеницима.

Извор: СРНА