latinica  ћирилица
15/02/2018 |  08:16 | Аутор: РТРС

Јапанци направили лијек који убија грип за један дан

Јапански научници су објавили да су направили лијек против грипа и да је једна доза тог лијека довољна да убије вирус у једном дану.
Вирус - илустрација (фото: NIAID/Flickr.com ) -
Вирус - илустрација (фото: NIAID/Flickr.com )

Jапанска компанија „Шионоги“ тврди да лијек фармацеутског назива „балоксавир марбоксил“ (Baloxavir marboxil) дјелује снажније и боље од свих познатих лијекова против грипа и да је једна доза довољна да ефикасно уништи узрочнике у једном дану, преносе агенције.

У трећој фази клиничког истраживања, које је спроведено прошле године, вирус је код пацијената који су иначе били здрави нестао у року од само 24 сата.

Сезонски грип годишње убије 650.000 људи. Пандемија грипа могла би однијети милионе живота.

Према наводима Akute Market Reports, тржиште лијековима за грип могло би са 600 милиона у 2016. години до 2025. нарасти на око 1,2 милијарде долара.

Испитаницима који су узимали најпознатији лијек против грипа „Рошеов“ „тамифлу" – требало је 72 сати да побиједе вирус, а онима који су добијали плацебо 96 сати.

„Тамифлу“ скраћује природан ток болести за један дан и то ако се узме у првих 48 сати.

Друга предност „балоксавир марбоксила“ састоји се у томе што је довољна само једна доза док се „тамифлу“ узима у 10.

За сузбијање свих симптома болести требало је подједнако времена независно од тога да ли су болесници узимали „тамифлу“ или нови лијек.

Али, „Шионоги“ истиче да би управо брзина дјеловања „балоксавир марбоксила“ могла бити кључна за спречавање ширења заразе.

Нови лијек који су развили „Роше и Шионоги енд ко.“ темељи се на открићима оствареним у истраживањима лијекова за ХИВ који нападају један други ензим и спречавају осјетљивост ћелија, а тиме и саму инфекцију у зачетку.

„Балоксавир марбоксил“, који дјелује на вирусе грипа А као и на оне грипа Б, недавно је добио зелено свјетло за стављање у промет у Јапану.

„Роше" ће настојати да се то исто догоди у САД и у Европи. Одлука у САД се очекује током 2019. године.

Извор: Фонет