latinica  ћирилица
15/02/2018 |  20:12 | Аутор: РТРС

Грузијски снајперисти убијали на Мајдану

Агенција Спутњик објавила је комплетне исказе “грузијских снајпериста“, у којима се за убиства на централном кијевским тргу 2014. године током протеста, када су страдале 53 особе директно оптужују предсједник украјинске Врховне раде Андреј Парубиј и шеф комитета за одбрану украјинског парламента Сергеј Пашински.
Кијевски Мајдан (фото: Sputnik/ Андрей Стенин) -
Кијевски Мајдан (фото: Sputnik/ Андрей Стенин)

Искази грузијских снајпериста, у складу су са украјинским уставом, дати су пред адвокатима који тренутно у кијевском суду заступају интересе окривљених припадника некадашње специјалне јединице “Беркут“ за смрт демонстраната на Мајдану. Двојица грузијских снајпериста, Коба Нергадзе и Александар Ревазишвили, налазе се у Јерменији, гдје се крију због страха за своје животе.

Они су у исказима говорили о својим претходним операцијама на граници између Грузије и Јужне Осетије, затим о демонстрацијама у грузијској престоници Тбилиси, али и о њиховим припремама за сличне послове у Грчкој, Њемачкој и Литванији.

У Украјину су, како тврде, дошли по наређењу Мамука Мамулашвилија, војног стручњака бившег грузијског предсједника Михаила Сакашвилија. Из свједочења снајпериста сазнаје се да их је обучавао бивши амерички војник Кристофер Брајан. Међу снајперистима био је и Владимир Парасјук, у то вријеме „командант“ Мајдана, а затим официр батаљона „Дњепар“ и народни посланик Украјине. За путовање на Мајдан, Нергадзеова група добила је 10 хиљада долара, а још 50 хиљада им је обећано након повратка.

Међу документима које је објавио "Спутњик" је и копија авионске карте која доказује да су грузијски снајперисти у вријеме домонстрација допутовали у Украјину како би убијали људе на Мајдану. 

Извор: Спутњик