latinica  ћирилица
17/02/2018 |  08:56 ⇒ 20:41 | Аутор: РТРС

Филм "Лица Лафоре" награђен у Русији (ВИДЕО/ФОТО)

Филм "Лица Лафоре" аутора Дениса Бојића рађен у продукцији РТРС-а награђен је специјалном наградом фестивала на 13. међународном свесловенском филмском фестивалу "Сусрет" у руском граду Обнинск.
Денис Бојић, аутор филма "Лица лафоре" - Фото: СРНА
Денис Бојић, аутор филма "Лица лафоре"Фото: СРНА

У образложењу жирија наводи се да филм "Лица Лафоре" кроз трагедију и аутентично филмско искуство повезује људе широм свијета те да између осталог његује и развија словенску културу кроз истинске људске вриједности.

Фестивал се одржава под покровитељством министарства културе Руске Федерације и Удружења филмских радника Русије на чијем се челу налази прослављени руски режисер Никита Михалков. На овогодишњем фестивалу приказано је више од 60 филмова из Пољске, Њемачке, Русије, Аргентине, Казахастана, Грузије, Бјелорусије и Ирана.

Аутор филма, Денис Бојић рекао је да је поносан на чињеницу да публика у свим земљама реагује идентично на ово остварење те да је награда само резултат истинске вјере у оно што радите, али да је ово исто тако награда Радио Телевизији Републике Српске која његујући документарну продукцију, гради чврсте темеље за будућност културног живота Републике Српске.

"Лица лафоре" на 13. међународном свесловенском филмском фестивалу

Филм "Лица лафоре" говори о борби бањалучке породице Гајић за живот своје дјеце те за проналажење лијека за Лафорину болест, најтежи облик епилепсије код људи.

На проналаску лијека за Лафорину болест ради тим љекара предвођен Бержеом Минесијаном у болници "Сик Кидс" у Торонту, а филм "Лица Лафоре" требао би да подстакне све хуманитарце, а посебно надлежне институције и владе држава цијелог свијета и цијелу фармацеутску индустрију да издвоје неопходан новац проналазак лијека, не само за Лафорину болест, него и многа друга ријетка обољења. Филм је преведен на енглески, холандски, њемачки, руски, француски, италијански језик, а између осталог приказан на свјетском конгресу неуролога у Барселони, пред посланицима европског парламента у Стразбуру, пред посланцима и члановима Владе Републике Српске, на медицинским факултетима у региону, те на међународним филмским фестивалима у Грчкој, Русији, Босни и Херцеговини.