X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
17/02/2018 |  15:58 ⇒ 16:11 | Извор: РТРС

Четири начина за санирање најчешћих спортских повреда

Није исто да ли сте уморне мишиће истегли током маратона или током интензивне вјежбе снаге, па тако није исто да ли болове треба ублажити топлим или хладним средствима.
Спортске повреде (фото:  Thinkstock) -
Спортске повреде (фото: Thinkstock)

Фитнес стручњак Пит Мекал из Сан Дијега откривана најефикасније начине за брзо санирање четири класична типа повреда.

Топла купка

Најбрже помаже тркачима, након дуге трке или маратона. Уморни мишићи тако ће најлакше вратити снагу, јер топлота помаже мишићима да боље искористе угљене хидрате из организма, потребне за дизање енергије, па се тако убрзава процес опоравка.

Термофор

Најбоље је користити га код хроничних болова у мишићима, јер топлота побољшава циркулацију и има пријатно дејство на бол и грчеве који се често појављују.Термофор након тренинга треба држати на болним мишићима бар 15 до 30 минута.

Хладне облоге

Бол и ситне повреде настале због ударца, нарочито ако се појаве модрице и оток, најефикасније је санирати хладним облогама, које ће најбрже ублажити оток и бол. На исти је начин најбоље санирати уганућа и болове у зглобовима, глежњевима, кољенима, куковима и лактовима, а савјетује се да у том случају хладну облогу држите на болном мјесту 30 минута, затим се 15 минута одморите, и опет држите још 30 минута.

Ледена купка

Иако не звучи нимало привлачно, неколико минута у леденој купки (с ледом) савршено ће опоравити мишиће и удове након врло интензивне вјежбе снаге. Лед ће у тих неколико минута вашу крв дословно послати у средиште организма како би се заштитили, односно угријали витални органи, што значи да ће се при изласку из каде пуне леда крв опет, и то много брже, вратити у екстремитете гдје се повукла, и тако брже утицати на њихов опоравак.

За такав начин брзог опоравка савјетује се кура од 15 минута, с интервалима од 3 минута у леду, 3 минута напољу.

Извор: Б92