latinica  ћирилица
20/02/2018 |  12:08 ⇒ 21/02/2018 | 07:35 | Аутор: РТРС

Ускоро у Бањалуци НАТО вјежба са осиромашеним уранијумом? (ФОТО/ВИДЕО)

Министарство одбране БиХ, Заједнички штаб Оружаних снага БиХ и Канцеларија за одбрамбену сарадњу америчке Амбасаде БиХ ускоро би у Бањалуци требало да организују НАТО вјежбу са авионском ескадрилом и осиромашеним уранијумом, наводи се у службеним документима Министарства одбране БиХ који су у посједу портала Dnevnik.ba.
Полигон Мањача (Фото: mod.gov.ba) -
Полигон Мањача (Фото: mod.gov.ba)

Исти извор наводи да је све договорено на састанку с генерал-мајором Џоном Гронским, замјеником команданта Команде америчких копнених снага за Европу.

НАТО вјежба требало би да буде реализована кроз двије фазе - прва је теоријска обука војника Оружаних снага БиХ и трајала би од фебруара па до краја ове године, а друга гађање ескадриле авиона А10 на полигону Мањача, која би била одржана 2019.

Авион А-10 садржи топ од 30 милиметара "Вулкан" с муницијом, односно, неком врстом осиромашеног уранијума, наводи се у тексту.

Учесници вјежбе били би војници НАТО-а, њих 400, лоцирани у касарни "Козара" у Бањалуци, као и ескадрила од 10 авиона што америчких што литванских, лоцираних на аеродрому Маховљани у Републици Српској.

Раније су Министарство одбране БиХ, Заједнички штаб Оружаних снага БиХ и Канцеларија за одбрамбену сарадњу при Амабасади САД у Сарајеву организовали састанак поводом ових активности.

Састанку су присуствовали и српски генерали из Оружаних снага БиХ Мирко Тепшић, Драган Вуковић, замјеник министра одбране БиХ Борис Јеринић и савјетник српског члана Предсједништва БиХ Зоран Ђерић, наводи портал Dnevnik.ba.

Документи у посједу овог портала доказују да су српски представници /Савез за промјене/ у Министарству одбране БиХ и Оружаних снага БиХ били сагласни са извођењем НАТО вјежбе на подручју Републике Српске, а пуковник Планичић је због неслагања извођења вјежбе одстрањен до даљег ангажмана.

Портал наводи да су "иначе, од САД, наводно, до сада награђени управо генерали Вуковић и Тепшић - Вуковић на дужност у Аустрију, а Тепшић на дужност у САД".

Генерал Анто Јелеч, донедавни начелник Заједничког штаба Оружаних снага БиХ, тражио је поједине информације о извођењу ове НАТО вјежбе у Бањалуци, односно, о томе каква ће се муниција користити, садржи ли осиромашени уранијум, бијели фосфор и напалм због могућности изазивања пожара, које би се локације, односно, полигоне и стрелишта тражили.

Јелеч, је између осталога, навео и да је потребно извршити медијску припрему становништва у зони извођења вјежбе због могућности да локална заједница буде спречавала извођење НАТО вјежбе.

Ђерић: Нико из Иванићевог кабинета није присуствовао састанку

Савјетник српског члана Предсједништва БиХ Зоран Ђерић тврди да ни он, нити било ко из кабинета члана Предсједништва БиХ из Републике Српске Младена Иванића није присуствовао састанку на којем је договарана НАТО вјежба у Бањалуци са авионском ескадрилом и осиромашеним уранијумом.

"Нисмо знали ни да раде припреме за ту вјежбу", рекао је Ђерић и додао да је то "ноторна глупост која ће завршити на суду".

Генерал Вуковић: Још није постигнут договор о вјежби у Бањалуци

Организовање војне вјежбе на Мањачи, надомак Бањалуке, још није договорено, и те активности још трају. Не зна се ни ко би био од војника, ни ко би гађао, ни чиме и гађао.

Ово је изјавио генерал Оружаних снага БиХ Драган Вуковић, на питање о наводном договору који је бх. страна постигла са америчком, а у вези са организирањем војне вјежбе на Мањачи на којој би се гађало и осиромашеним уранијумом!

Вуковић је рекао да никада није присуствово једном таквом састанку, те да је ово што нам је рекао све што зна.

Јеринић: Вјежба са осиромашеним уранијомом лаж

Лаж је да би то била било каква вјежба са осиромашеним уранијумом, рекао је за Борис Јеринић, замјеник министра одбране БиХ, на питање о предстојећим вјежбама припадника ОС БиХ и НАТО трупа на војном полигону на Мањачи, која је већ подигла доста буре у јавности.

Јеринић је истакао да он том састанку није присуствовао, али да је, распитујући се накнадно, сазнао како једна таква вјежба уопше није договорена.

Парламентарци не знају ништа о војној вјежби у Бањалуци

Након појаве информације да НАТО планира на подручју Републке Српске извести вјежбу која у којој ће користити и осиромашени уранијум, у Парламенту БиХ нико од посланика, али и колегија Представничког дома БиХ није имао информацију о томе.

Сташа Кошарац, посланик СНСД-а у Представничком дому БиХ, говорећи о могућој НАТО вјежби у Бањалуци са осиромашеним уранијумом, је казао да није видио тај документ али да је, ако је тако, то ужасно, прије свега, са аспекта здравља људи.

"Ми смо свједоци посљедица НАТО бомбардовања у БиХ и здрављу људи. Имамо свој политички став када је у питању НАТО бомбордавовање и НАТО интеграције. Што је веома ужасно уколико су у доношењу такве одлуке учествовали људи из 'Савеза за промјене', јер и они партиципирају у раду тог министарства", казао је Кошарац.

Коментаришући најаву заједничке вјежбе НАТО-а и ЕУФОР-а на подручју Крајине гдје ће бити употребљаван и осиромашени уранијум, Борјана Кришто, предсједавајућа Представничког дома БиХ, је казала да таквих информација нема и једино располаже информацијама које добије као члан Заједничке комисије за одбрану и безбједност.

На питање да ли има основа за кривичну одговорност у оним институцијама које су добиле мишљење са резервом да ће о томе свој став дати институције које су за то надлежне.

"Мислим да би било смисла да смо ове извјештаје разматрали након рока у коме смо видјели да ли су институције направиле искорак и шта треба поправити да би се поштовале процедуре. Расправа о овим ревизорским извјештајима је добродошла да се види шта се може учинити", рекла је Кришто.

Шефик Џаферовић замјеник предсједавјаућег Предстанвичког дома БиХ, рекао је да нема инфромацију и не може дати одговор о евентуалној НАТО вјежби, али да може уопштено рећи да не одобрава ништа што штети здрављу грађана БиХ.

Драган Мектић, министар безбједности БиХ, рекао је да нема информације о војној вјежби НАТО-а у Крајини.

Извор: Агенције

Нато вјежба у Бањалуци
Фото: РТРС

Нато вјежба у Бањалуци
Фото: РТРС

Нато вјежба у Бањалуци
Фото: РТРС

Нато вјежба у Бањалуци
Фото: РТРС

Нато вјежба у Бањалуци
Фото: РТРС

Нато вјежба у Бањалуци
Фото: РТРС

Нато вјежба у Бањалуци
Фото: РТРС

Нато вјежба у Бањалуци
Фото: РТРС