latinica  ћирилица
20/02/2018 |  15:35 ⇒ 21/02/2018 | 07:36 | Аутор: РТРС

Додик: Неприхватљива војна вјежба уз кориштење осиромашеног уранијума

Предсједник Републике Српске Милорад Додик истакао је да је за Српску неприхватљиво одржавање војне вјежбе на полигону Мањача и кориштење аеродрома Маховљани уз коришћење авиона А-10 и осиромашеног уранијума.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Додик је у писму упућеном члану Предсједништва БиХ из Републике Српске Младену Иванићу навео да је упознат да је на састанку у Министарству одбране БиХ, којем су присуствовали Иванићеви сарадници и изасланици, разговарано о извођењу ове војне вјежбе НАТО-а на полигону Мањача, у мају 2019. године.

"Шокиран сам информацијом да се у планираном извођењу војних вјежби треба користити авион А-10, који има кључно наоружање топ 30 милиметара 'Вулкан' са муницијом са осиромашеним уранијумом, чије су негативне посљедице по живот и здравље људи несагледиве", наводи се у писму.

Додик је подсјетио да свака доза зрачења, па и минимална има канцерогено дјеловање на здравље људи и да се одражава на репродуктивно здравље људи и животиња, те да подручја која је НАТО бомбардовао осиромашеним уранијумом имају много обољелих од канцера, леукемије и других тешких болести.

"Вама је јасно да о било чему у вези овога нисмо званично обавијештени. Стога очекујем и тражим од Вас да се прекину даљи разговори о овом питању и спријечи одржавање ове вјежбе", навео је предсједник Српске у писму упућеном српском члану Предсједништва БиХ.

Иванић одговорио Додику: Одржан један припремни састанак

Члан Предсједништва БиХ Младен Иванић одговорио је на упит предсједника Републике Српске Милорада Додика у вези са НАТО вјжбом у Бањалуци.

Он је потврдио да је у Министарству одбране БиХ на тему одржавања наведене војне вјежбе одржан један припремни састанак, на коме су од стране представника ОС БиХ изнесене одређене примједбе на приједлог садржаја војне вјежбе, а које се, између осталог, односе и на мјесто одржавањa војне вјежбе, употребу муниције, авиона А 10 и других ресурса.

Иванић каже да Предсједништво Босне и Херцеговине није добило службено обавјештење од стране Министарства одбране БиХ у вези са наведеном војном вјежбом и констатује  да се не располаже са тачним информацијама по питању наводног присуства њргових сарадника и изасланика наведеном састанку.

Предсједништво Босне и Херцеговине није ни разматрало нити усвојило План међународних војних вјежби за 2019. годину, тако да ова вјежба без усвајања плана не може бити одржана, наводи се у одговору.

Иванић, као и надлежни из Оружаних снага БиХ, сматра неприхватљивoм употребу муниције са осиромашеним уранијумом.

Он је увјерен да нити једна институција БиХ то не би подржала.

Нагласио је да се за ову вјежбу треба добити сагласности цивилних структура на чијој територији буде предвиђено одржавање наведене војне вјежбе.

"Да бисмо избјегли сваку могућу нејасноћу, желим да Вам у доброј намјери прослиједим информације добиjене од надлежних из Министарства одбране БиХ, а које се односе на припреме за реализацију М2М догађаја – заједничка вјежба ОС БиХ и Националне гарде Мериленда ("Air Ground Integration Exercise 2019")", закључио је Иванић у одговору на упит Додика.

Извор: РТРС/СРНА