latinica  ћирилица
23/02/2018 |  19:51 ⇒ 20:20 | Аутор: РТРС

Да ли је вјежбање када смо болесни паметна идеја?

Познато је да редовна физичка активност побољшава имунитет.

Ипак, најновије истраживање показало је да представља врло лош третман у случају да се разболите, пише Тајм.

Резултати истраживања које је спровео Бол универзитет у Индијани показали су да вјежбање нема никакво дејство на опоравак организма од прехладе или грипа.

"Ако имате упалу грла, зачепљен нос или проблеме са синусима, а осјећате се довољно добро да можете да вјежбате, онда од тога неће бити никакве штете", каже доктор Дејвид Ниман, професор Универзитета "Апалачијан".

"Међутим, ако имате грип или неки други облик системске инфекције која узрокује повећање тјелесне температуре, вјежбање је врло лоша идеја", додаје Ниман, који је сам истрчао 58 маратона.

Са њим је сагласна и Маријана Фалман, професор Универзитета "Вејн", која је проучавала утицај вјежбања на имунолошки систем крос кантри тркача који су имали грип.

"Ваш организам тада ради изузетно напорно, како би побиједио инфекцију. С обзиром на то да вјежбање представља један вид физичког стреса, то значи да мора да ради још напорније како би се у потпуности опоравио", наводи Фалманова.

Да посљедице могу да буду озбиљне, показало је истраживање аустралијских научника из деведесетих година. Научници су открили да су поједини спортисти, који су наставили да тренирају и када су били болесни, развили облик хроничне исцрпљености која је понекад трајала годинама.

"Било је врло болно читати о тим случајевима. Иако још не знамо шта се тачно дешавало у њиховим тијелима, претпостављамо да су се вируси проширили организмом у некој субклиничкој форми и наставили да нападају имунолошки систем, због чега су људи били константно изнурени", објаснио је Ниман.

Упркос томе што још није донесен коначан закључак, Ниман каже да је током испитивања бројних спортиста установио да су били слаби и уморни чак и када би инфекција нестала. Многима је требало много да се опет врате у форму.

Ниман савјетује свима који вјежбају да након спадања температуре направе паузу од најмање недјељу дана прије него што опет наставе са физичким активностима.

"У основи је слично као када поломите руку или уганете чланак. Потребно је неко вријеме да тијело зацијели", закључио је.

Извор: Б92