latinica  ћирилица
28/02/2018 |  18:44 ⇒ 01/03/2018 | 19:57 | Аутор: РТРС

Цвијановићева у ТЕЛЕРИНГУ: 1. март није празник (ВИДЕО)

Да 1. март за Републику Српску није празник, већ датум који је био окидач за рат, што је став и народа и политичких странака из оба блока, изјавила је премијерка Српске Жељка Цвијановић у емисији Телеринг наше телевизије.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

Када је ријеч о празницима у БиХ, каже премијерка, позиције су јасне, као што је јасно да о томе у БиХ нема јединственог закона, а ни става.

Коментаришући предавање одговора на европски Упитник, Цвијановићева је рекла да је то за БиХ степеница ка Европској унији.

- То не значи још ништа у практичном смислу зато што, ако говоримо о конкретном кретању ка Европској унији то подразумијева много тешких степеница. Ово је једна предфаза, рекла бих, која даје претпоставке да Европска комисија може да изради мишљење и након тога да иде у даљу процедуру - рекла је Цвијановићева.

Она је истакла да је  добро што су данас предати одговори на Упитник и да је задовољна чињеницом да је Влада Српске дала допринос у томе.

- Ми, у контексту европских интеграција, имамо велики број обавеза, али смо показали зрелост  и задовољна сам - нагласила је Цвијановићева.

Говорећи о томе шта предаја одговора значи за грађане, Цвијановићева је рекла да је БиХ још увијек у великом, дугачком ходнику у којем се креће ка ЕУ, али да мора проћи све наведене фазе да би дошла до чланства.

- Мислим да БиХ, оваква каква јесте, може ући у ЕУ и да ту не би требало да буде неких формалних проблема само зато што је у питању децентрализована земља. Овдје је проблем то што поједини политичари европски пут користе као метод трансформације уставне структуре БиХ - истакла је премијерка Српске.

Цвијановићева је истакла и да БиХ европским путем може брже, уз поштовање Механизма координације и надлежности ентитета, и без евентуалних блокада из окружења.

Говорећи о привреди, Цвијановићева је истакла да Српској континуирано расту приходи и да су у прва два мјесеца ове године виши за 70 милиона, него у истом периоду прошле године.

- Наша привреда је оживјела и она је данас у бољем стању него што је била у претходном периоду, што је довело и до повећања прихода. Наравно, томе треба додати и бољи рад контролних органа и Инспектората и Пореске управе - истакла је Цвијановићева.

У 2017. години, каже премијерка Српске, евидентиран је највећи број запослених у историји и рекордна покривеност увоза извозом. Говорећи о задужењима, на којима опозиција највише замјера, Цвијановићева је истакла да је Српска увијек враћала више средстава, него што је повлачила.

- Када погледамо наш удио дуга у БДП-у колико је боље него у периоду када је опозиција била на власти удио дуга у БДП-у је био око 54,6 одсто, а сада говоримо о 40 одсто. Зашто бих ја њима сваки пут објашњавала да ми нисмо ни ризично задужени, да нам не пријети никакав колапс и да имамо повећање прихода у континуитету? Све транше ММФ-а које су они блокирали, ми смо надомјестили из повећања домаћих прихода - рекла је она.

Цвијановићева, која је и потпредсједница СНСД-а, каже да је прича о кандидатима за изборе преурањена, али да ће кандидати СНСД-а, ма ко им био противкандидат, убједљиво побиједити.