X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
01/03/2018 |  12:26 | Извор: РТРС

Од 1. априла боља доступност медицинске рехабилитације

Од 1. априла осигурана лица Фонда здравственог осигурања /ФЗО/ Републике Српске, посебно она са инвалидитетом, којима је потребна продужена медицинска рехабилитација, ово право ће остваривати на знатно једноставнији начин, док ће за дјецу која имају индикације бити омогућена рехабилитација сваке године.
Фонд здравственог осигурања Републике Српске - Фото: РТРС
Фонд здравственог осигурања Републике СрпскеФото: РТРС

Из Фонда је саопштено да је ово предвиђено новим Правилником о условима и начину остваривања права на продужену медицинску рехабилитацију у специјализованим установама за рехабилитацију, којег је усвојио Управни одбор Фонда.

Новим Правилником Фонд је уважио захтјеве и приједлоге појединих удружења, попут захтјева за поједностављењем процедура, што је првенствено олакшица за лица са инвалидитетом и ампутацијама.

"Осигураници са ампутацијама, те параплегијом и тетраплегијом моћи ће да остваре право на обнову медицинске рехабилитације само на основу упутнице породичног доктора, без приједлога специјалиста", појашњавају из Фонда.

Овим категоријама осигураника омогућено је и да сваке године имају право на медицинску рехабилитацију у трајању од 14 дана.

Новим Правилником је предвиђено да се дјеци до 15 година може одобрити медицинска рехабилитација сваке календарске године, уколико за то постоје индикације.

Значајна новина је да ће одобравање продужене медицинске рехабилитације, као и заказивање пријема на рехабилитацију, од априла ове године обављати ФЗО Српске, како би свим осигураницима којима је неопходан овај вид здравствене заштите била обезбијеђена правовремена медицинска рехабилитација.

Изузетак су специјализоване здравствене установе за рехабилитацију, попут Завода за продужену медицинску рехабилитацију "Др Мирослав Зотовић" и Специјалне болнице "Мљечаница", гдје ће пацијенте, као и до сада, на рехабилитацију упућивати породични доктори на приједлог специјалиста.

За разлику од претходног правилника, новина је да ће у изузетним ситуацијама рехабилитација моћи да буде одобрена и у случају да је ријеч о обољењу или стању за којег по Правилнику није предвиђена продужена медицинска рехабилитација, уколико љекари потврде да је рехабилитација неопходна и да ће дати позитивне резултате.

У овим случајевима одлуку ће доносити комисија Фонда, без обзира у коју се установу упућује осигураник.

Овим новинама Фонд настоји да побољша доступност продужене медицинске рехабилитације свим осигураницима којима је она неопходна, али и да унаприједи контролу кориштења овог права.

Из Фонда подсјећају да сада осигуранике на медицинску рехабилитацију упућују и термин пријема договарају породични доктори, на препоруке надлежних доктора специјалиста.

Нови правилник предвиђа да се захтјев за рехабилитацију у центрима са којима ФЗО Српске има уговоре о пружању услуга рехабилитације, са приједлогом и другом потребном документацијом, предаје у Фонд, гдје ће посебна комисија одлучивати о овом праву, а изузетак је упућивање у здравствене установе за рехабилитацију Завод "Др Мирослав Зотовић" и Болница Мљечаница.

Комисија Фонда ће одређивати и дужину трајања рехабилитације, а не установа у којој се рехабилитација спроводи. У случају да се пацијент директно из болнице премјешта у установу за рехабилитацију, о томе су здравствене установе обавезне да обавијесте Фонд.

Осигураници који су добили термин и почели коришћење рехабилитације до почетка примјене новог правилника, рехабилитацију ће обавити у складу са ранијим правилником.

Правилником је, између осталог, дефинисано код којих индикација се одобрава медицинска рехабилитација, процедура одобравања, листа болести, болесних стања и посљедица повреда за кориштење продужене медициснке рехабилитације и друго.

Извор: СРНА