latinica  ћирилица
01/03/2018 |  18:29 ⇒ 20:37 | Аутор: РТРС

Хирурзи фочанске болнице први у лијечењу дебелог цријева у БиХ (ВИДЕО)

Хирурзи Универзитетске болнице Фоча, једини у БиХ, увођењем савремених метода код обољелих од рака дебелог цријева, омогућили су бржи опоравак и велику вјероватноћу изљечења од ове опаке болести.
Фоча - Дебело цријево - Фото: РТРС
Фоча - Дебело цријевоФото: РТРС

Из ове здравствене установе најављују нова улагања у опрему.

Шездесетчетворогодишњем Сокочанину Маринку Цуровићу прије пет година дијагностикован је рак ректума када је и оперисан. Недуго послије, болест се вратила. Ни зрачење није помогло. Хирурзи су одлучили да је најбоље рјешење друга операција, по једној од најсавременијих метода у свијету.

Цуровић каже да се сада осјећа добро, те да опоравак тече уредно. Очекује да ће брзо на кућну његу.

Захтјевна операција - екстралеваторна ампутација ректума изводи се из двије фазе, прва када је пацијент на леђима, а друга у потрбушном положају.

У односу на стандардну методу бројне су предности.

"Опоравак ових пацијената је да кажемо бржи, јер је мањи проценат компликација, а оно што је најважније да је потенцијално бољи онколошки резултат, боље хируршко лијечење", објашњава Ненад Лаловић хирург Универзитетске болнице Фоча.

У овој здравственој установи учињени су значајни помаци у раду након пројекта енергетске ефикасности, у шта је Влада Српске уложила четири милиона марака. Обновљена је и медицинска радиолошка дијагностика.

Радмил Марић в.д. директорка Универзитетске болнице Фоча истиче да су сада у фази надоградње простора на павиљонима један и два.

"Спремамо се да опремимо добар поликлинички центар, који ће се налазити у просторијама бившег интерната", рекао је Марић.

Уз подршку Владе Републике Српске ускоро би требало да почне и унутрашње опремање и адаптација просторија, чиме ће бити створена далеко бољи услови за лијечење пацијената, који долазе из свих крајева Српске и Федерације БиХ.