latinica  ћирилица
04/03/2018 |  10:32 ⇒ 13:02 | Аутор: РТРС

Сребреница- лијечење водом Губер (ВИДЕО)

У току је реализација пројекта бесплатног лијечења малокрвности, синуса, кожних обољења љековитом водом изворишта Губер у Сребреници, који води стручни медицински тим. Циљ је да се, осим лијечења обољелих од неколико врста болести, промовише и бањски туризам.
Сребреница: Лијечење водом Губер - Фото: РТРС
Сребреница: Лијечење водом ГуберФото: РТРС

Пројекат лијечења почео је 2016. године, након годину дана је прекинут, да би прије мјесец дана поново био покренут.

- Ово је, на неки начин, увод из амбулантног у стационарни начин лијечења Губер водом, која има јаке потенцијале за здравље људи, за имунитет и за општу рехабилитацију организма, каже др Радомир Павловић.

Стручни медицински тим који води пројекат лијечења на располагању је пацијентима у сваком моменту.

- Увијек могу да закажу термин, могу чак и путем различитих межа да пошаљу своје налазе, да преконтролишемо, да не праве себи трошкове ако не морају да долазе. Отворени смо 24 сата, истакао је координатор пројекта Суљо Чакановић.

Неки извори у Сребреници добили су народно име, као што је случај са извором Љепотица. Кожна вода, Мали Губер, Очна вода и Црни (Велики) Губер, само су неки од сребреничких извора.

Ипак, један од њих је стекао свјетску славу - то је Црни Губер.

- Њена благодат је прије свега у томе што она, могу рећи у потпуности, лијечи анемију узроковану недостатком жељеза. Долазак у Сребреницу, кориштење малих доза воде, оних које ми препишемо, посебно код женске популације, сигурно регенеришемо организам, птрича нам др Алмир Пашагић.

Некада је сребренички Губер био окосница бањског туризма цијеле регије. Данас је далеко од тога.

Иако је шеталиште Губер реновирано, сама бања и даље чека боља времена.