latinica  ћирилица
04/03/2018 |  18:28 ⇒ 18:48 | Аутор: РТРС

Протести у Скопљу због преговора око промјене имена

Неколико хиљада људи демонстрирало је у Скопљу против промјене имена Македоније, захтијевајући од владе да обустави преговоре са Грчком.

Учесници протеста су узвикивали "Ми смо Македонци" и захтијевају резолуцију Уједињених нација којом би се земља признала под именом Македонија.

Протесте је организовао покрет "Ми смо Македонија", а учесници су се окупили код статуе Александра Великог на главном тргу у Скопљу.

"Овдје смо због питања имена, идентитета, устава и језика у вези са којима морамо да заузмемо чврст став", рекла је једна од организатора протеста Евица Стојанова Камберова.

Владу и главну опозициону партију ВМРО-ДПМНЕ демонстранти су оптужили за издају националног интереса и затражили од премијера Зорана Заева да обустави разговоре са Грчком о спору око имена.

Истовремено македонска дијаспора у Аустралији, Америци и Европи одржала је протесте на којима је од македонске владе затражила да прекине преговоре са Атином и не дозволи промјену уставног имена.

На претходном протесту у Скопљу у уторак, демонстранти су запалили заставе Грчке и Албаније. Тада је један полицајац повријеђен, а један мушкарац приведен због посједовања "молотовљевих коктела".

Извор: Срна