latinica  ћирилица
05/03/2018 |  10:44 ⇒ 13:01 | Аутор: РТРС

Покренут процес формирања јавне апотеке у Брчком (ВИДЕО)

Након двије године одлагања Јавна здравствена установа покренула је процес формирања јавне апотеке у Брчком.
Апотека - Фото: РТРС
АпотекаФото: РТРС

Док неки посланици Скупштине Брчко дистрикта тврде да је разлог кашњења јак приватни апотекарски лоби, у јавном здравству истичу да је формирање овакве установе, унапријед осуђено на неуспјех.

Захтјев Скупштине о оснивању јавне апотеке је двије године замрзнут? Ових дана проблем је актуелизован и неколико посланика затражило је да се ова иницијатива одбаци, а 100 хиљада марака намијењених за апотеку преусмјере или да се почне са формирањем апотеке чије би цијене биле много повољније.

Посланик Лидија Љубојевић истиче да су сви свједоци да већина купује лијекове у Србији и Хрватској, зато што су ниже цијене, и то је разлог зашто су инсистирали на Скупштини да се овај закон реализује.

У Здравственој установи истичу да је то био само захтјев који их није обавезивао. Обавезни су, кажу, да скорашњу одлуку Скупштине спроведу у дјело. Тврде да су све јавне апотеке у окружењу затворене, јер нису биле конкурентне приватним. Исто ће, наводе, задесити и Брчко.

"Ми код набавке лијекова нећемо имати право на поврат ПДВ-а, који износи 17 одсто, марже на лијекове су 290 одсто, значи ми ћемо у старту бити ускраћени за 17 одсто. Нама значи остане три одсто марже, да покријемо пословање, то је немогуће", казао је Душан Стокић замјеник директора ЈЗУ, Брчко.

За неке посланике главни разлог што јавна апотека већ двије године није формирана је јак приватни апотекарски лоби, који итекако има утицаја не само на скупштинска одлучивања, већ и у другим институцијама система.

"Мислим да је Скупштина законодавно тијело Брчко Дистрикта БиХ. Не смије дозолити појаву таквих аномалија, и не смије бити саучесник у креирању таквих покушаја и утицаја како на појединце тако на институције", оцјењује Љубојевићева.

Скупштина је поново наложила да Јавна здравствена установа уради финансијски елаборат о основању јавне апотеке.

Есад Кадрић предсједник Скупштине каже да ако могу 52 приватне апотеке функционисати, онда може и једна јавна установа, која би била примјер другима, како не треба имати претјерано велике марже.

Посланици брчанске скупштине ће за 15 дана о овоме дати своје коначно мишљење. Јавна апотека у Брчком је, кажу, на помолу.