latinica  ћирилица
06/03/2018 |  13:30 ⇒ 14:38 | Аутор: РТРС

Отворена МХЕ Медна (ФОТО)

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић и представник словеначке компаније Интеренерго, Антон Папеж, отворили су данас у Доњим Врбљанима у општини Рибник Мини-хидроелектрану Медна, у чију изградњу је уложено више од 20 милиона евра.
Хидроелектрана - Медна - Фото: РТРС
Хидроелектрана - МеднаФото: РТРС

Након отварања објекта, Ђокић је рекао да ће овај објекат допринијети квалитетном снабдијевању електричном енергијом домаћих конзумената, али ће бити и у контигенту електричне енергије који се извози из Републике Српске.

- За нас је значајно да смо у прилици да данас пустимо у рад овај објекат, иако су неки сумњали да ће објекат икада бити изграђен - истакао је он.

Ђокић је навео да је за Републику Српску од великог значаја да је за изградњу овог објекта било ангажовано више од 20 компанија са више стотина радника.

Он је истакао да је овај енергетски објекат још један у сектору малих хидроелектрана инсталисане снаге 4,9 мегавата који би на годишњем нивоу требало да производи 21 гигават-часова електричне енергије.

Ђокић је подсјетио да је овај објекат један од три мале хидроелектране које је компанија Интеренерго изградила на ријеци Угар, а то су хидроелектране Запећа и Новаковић.

- Ова инвестиција је негдје око 40 милиона КМ, а претходне двије мини-хидроелектране су биле 29 милиона КМ, што значи да је овај инвеститор до сада уложио велики новац у Републику Српску - рекао је он.

Ђокић отворио МХЕ Медна (Фото: СРНА)

Министар индустрије, енергетике и рударства Српске је напоменуо да изградња хидроелектране доприноси и побољшању општег енергетског биланса Републике Српске са инсталисаном снагом на ова три објекта око 14 мегавата.

Он је додао да изградња хидроелектране Медна има и социјални аспект за локално становништво јер је изграђено неколико километара локалних путева и реконструисан је дио нисконапонске мреже.

Помоћник директора словеначке компаније Интеренерго Антон Папеж изразио је задовољство отварањем ове мини-хидроелектране која је значајна за снабдијевање електричном енергијом Републике Српске и региона.

Према његовим ријечима, значај овог објекта је у томе што је изграђен на обновљивим изворима енергије и да су испоштовани сви еколошки стандарди утицаја на животну средину и сва могућа технолошка рјешења.

Папеж је поновио да је ова мини-хидроелектрана снаге 4,9 мегавата и да може снабдијевати електичном енергијом 50.000 становника.

Он је рекао да је компанија коју он представља ушла у реализацију овог пројекта захваљујући претходно потписаним уговорима са Владом Републике Српске, те да очекује да ће у наредном периоду бити још сличних пројеката.

Свечаном отварању присуствовали су и директор Електропривреде Републике Српске Жељко Ковачевић, директор предузећа Електрокрајина Бањалука Сека Кузмановић, те представници општине Рибник.

Изградња Мини-хидроелектране Медна почела је 2014. године.

Извор: СРНА